Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društvo agrarnih novinara Hrvatske
  • 24.01.2018. 13:00

Martin Vuković: Poljoprivrednik treba više znanja nego kakav pravnik

Po mom mišljenju, danas poljoprivrednik treba više znanja nego nekakav pravnik, ekonomist u tvrtki ili neko treći, jer mora znati i pravo i ekonomiju te brojne druge grane zanimanja da bi uspio voditi svoje gospodarstvo, kaže Martin Vuković, predsjednik DANH-a.

Foto: Youtube/shootscreen
  • 1.607
  • 174
  • 0

Društvo agrarnih novinara Hrvatske osnovano je 15. studenog 2014. u Orahovici s ciljem promicanja i razvoja novinarske struke koja prati poljoprivrednu proizvodnju te bolje suradnje između novinara, glasnogovornika i agrarnih publicista.

Ovo specijalizirano društvo okuplja sve zainteresirane za informiranje domaće i inozemne javnosti o poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, životu na selu, uz promicanje znanstvenih i stručnih novinara iz područja poljoprivrede i agrara.

"Razmjenjujemo informacije te jedni drugima pomažemo u edukaciji. Jedan od naših glavnih ciljeva je približiti se europskom i svjetskom udruženju, što smo i učinili. S kolegama iz cijele Europe pa i svijeta razmjenjujemo iskustva, obilazimo poljoprivrednike. Na kraju krajeva, sad smo dio Europske unije i moramo prenositi iskustva našim poljoprivrednicima", rekao je Martin Vuković, predsjednik DANH-a.

Poljoprivredni sektor je inertan?

Proizvođači su uvijek zajedno jači pa upravo tako i novinari uče jedni od drugih nove stvari. Svako udruživanje ima svoje pozitivne strane.

"Glavni cilj udruživanja je jačanje medijske scene, koja je važan dio protoka informacija u sektoru poljoprivrede. Taj sektor je možda malo inertan u odnosu na neke druge, stoga je protok informacija još važniji, da svi primatelji informacija, poljoprivredni proizvođači i drugi žitelji ruralnog prostora, imaju benefite iz toga što konzumiraju", naglasio je Vedran Stapić, urednik AgroKluba.

Program ruralnog razvoja je vrijedan 2,4 milijarde eura

Poljoprivredni sektor je možda malo inertan u odnosu na neke druge, stoga je protok informacija još važniji, naglasio je Vedran Stapić, urednik AgroKluba.

Društvo agrarnih novinara Hrvatske u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, organiziralo je dvodnevnu edukaciju u Hrnjevcu. Dvadesetak članova upoznalo je dugu tradiciju podruma vinogradarstva i vinarstva Enjingi.

U sklopu edukacijskog dijela susreta predstavnik Ministarstva poljoprivrede održao je prezentaciju Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske - stanje i izazovi.

"Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske vrijedan je 2,4 milijarde eura. U ovom trenutku Hrvatska se stvarno može pohvaliti s rezultatima svog programa. 56 posto programa, odnosno milijarda i 300 milijuna eura, objavljeno je u natječajima ili u različitim postupcima dodjele. Od toga je 31 posto ugovorenih sredstava i 20 posto plaćenih sredstava", rekao je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Više specijalizacije - manje "svaštarenja"

Prema riječima članova Društva agrarnih novinara Hrvatske upravo je Zlatna dolina savršeno mjesto okupljanja i razmjene iskustava.

"Ima li što ljepše nego okupiti agrarne novinare upravo u Požegi, u Zlatnoj dolini, gdje je odavno poznata poljoprivredna proizvodnja, a posebno vinogradarstvo. Ovo okupljanje novinara u vinogradarstvu kod gospodina Enjingija je dobro i zbog povezivanja s Ministarstvom poljoprivrede koje je nositelj ovog našeg okupljanja", rekao je agrarni novinar Tugomir Pemper.

Specijalizacija je u svakom poslu bitna jer vodi većoj stručnosti. Drugačije nije ni u novinarstvu.

"Kad pratite jedan određeni dio, dakako da ste uvijek više upućeni u to i da možete puno kvalitetnije izvještavati nego kada "svaštarite". Da biste razumjeli teme o kojima se govori, morate imati neku stručnu podlogu. Mi novinari smo "sveznajuće neznalice", a tako je i u poljoprivredi. Pratimo dosta toga, pa moramo imati kvalitetnu podlogu koja je temelj ispravnog izvještavanja", rekla je agrarna novinarka Ana Rogač.

Posao koji zahtijeva mnogo boravka na terenu

Članovi udruge, iako vole svoj posao, priznaju da je agrarno novinarstvo poprilično složeno te zahtjeva mnogo boravka na terenu.

"Moramo svakodnevno obilaziti, posjećivati i snimati priče o proizvođačima, posebice malim proizvođačima, promicati njihove djelatnosti i OPG-e. Isto tako, mi smo ti koji moramo surađivati s resornim ministarstvom, upoznavati se s novim aktivnostima i zakonima. To je sve zahtjevno, ali ovo je jedan lijep posao", rekla je Katja Šimac, urednica emisije "Agro svijet".

Poljoprivredno ili agrarno novinarstvo, prema riječima predsjednika udruženja, bitno je i zato što je Hrvatska najmlađa članica Europske unije.

"Iz tog razloga, naravno, imamo i najmanje saznanja o primjeni Zajedničke poljoprivredne politike i vrlo je bitno da pokažemo našim ljudima kako žive seljaci u Bugarskoj, Grčkoj, Švedskoj, Finskoj u svim zemljama EU. Moram reći da se uglavnom susreću sa sličnim problemima", otkriva Martin Vuković.

Poljoprivrednik mora znati i pravo i ekonomiju i...

Vrlo je bitno da pokažemo našim ljudima kako žive seljaci u Bugarskoj, Grčkoj, Švedskoj, Finskoj u svim zemljama EU. Moram reći da se uglavnom susreću sa sličnim problemima, otkriva Martin Vuković.

Stoga i poljoprivrednici danas moraju biti informirani te pratiti svjetske trendove.

"Ćiro Blažević kaže da ne možemo govoriti o mladim i starim nogometašima nego o dobrim i lošim. Tako bi ja to preveo i u segmentu poljoprivrede. Možemo pričati o onima koji su "pohvatali" sve ono što današnje tržište traži, a postoje i oni drugi koji nisu još uhvatili pravi ritam", smatra Vedran Stapić.

"Po mom mišljenju, danas poljoprivrednik treba više znanja nego nekakav pravnik, ekonomist u tvrtki ili neko treći, jer mora znati i pravo i ekonomiju te brojne druge grane zanimanja da bi uspio voditi svoje gospodarstvo", dodao je Martin Vuković.

Selo je očuvalo Hrvatsku

I najiskusniji članovi ovog udruženja, slažu se da rade častan posao koji pomaže proizvođačima ostati u hrvatskim selima.

"Držim da ovakvi susreti agrarnih novinara moraju afirmirati selo koje je očuvalo Hrvatsku, koje je promoviralo Hrvatsku i koje je naš identitet. Naš identitet su narodne nošnje i drugi običaji, ali život i rad poljoprivrednika na selu od iznimne su važnosti. Stoga im mi novinari moramo pomoći s pravilnim i aktualnim informacijama", zaključio je novinar u mirovini, Dragan Vicković.

Foto: Youtube/shootscreen


Tagovi

Društvo agrarnih novinara Hrvatske Martin Vuković Vedran Stapić Hrnjevac Vinarija Enjingi Krešimir Ivančić Tugomir Pemper Ana Rogač Katja Šimac


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]