Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MEP Award
  • 01.02.2019. 10:30

Marijana Petir u užem krugu za EU Oskara

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir nominirana je za prestižnu nagradu MEP Award u kategoriji poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 271
  • 221
  • 1

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ušla je u uži krug izbora za prestižnu nagradu MEP Award u kategoriji poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva. MEP Award ili "EU Oskar“ hvalevrijedna je nagrada koju dodjeljuje The Parliament Magazine, a kojom se odaje priznanje zastupnicima koji su svojim parlamentarnim aktivnostima značajno pridonijeli zakonodavnoj, nadzornoj ili proračunskoj ulozi Europskog parlamenta te vrijednosti europskog projekta, priopćeno je iz njezina ureda. 

"Nominacije od strane Europskog udruženja državnih šuma (EUSTAFOR) na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera te udruge Uzorne hrvatske seoske žene potvrda su aktivnog angažmana zastupnice Petir u području razvoja poljoprivrede.

Mladi, žene i obnovljivi izvori 

Ovim nominacijama prepoznat je njezin rad na promicanju politika koje doprinose očuvanju ruralnog prostora i održivom gospodarskom korištenju šuma; kao i aktivan angažman u poboljšavanju položaja seoskih žena, njihova doprinosa gospodarstvu ruralnog prostora te priznavanju njihova nevidljivog rada. Prihvaćanje nominacija i ulazak u uži krug izbora priznanje je njezina sveukupna rada u području poljoprivrede i ruralnog razvoja", stoji u priopćenju. 

Kako podsjećaju, Marijana Petir izvjestiteljica je Europskog parlamenta za žene i njihovu ulogu u ruralnom prostoru, a u reformi Zajedničke poljoprivredne politike koja je u tijeku, se kao izvjestiteljica Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova za mišljenje o Uredbi o strateškim planovima zalaže za zadržavanje i nadopunu tematskih potprograma za žene u ruralnim područjima. Ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj sudjelovala je u pregovaračkom procesu za Uredbu o obnovljivim izvorima energije te uspjela obraniti interese poljoprivrednika i šumarskog sektora u postizanju energetsko-klimatskih ciljeva. 

Petir je ambasadorica natječaja za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika kroz koji podupire mlade poljoprivrednike i njihove inovativne, kreativne i održive projekte. U svom radu u Europskom parlamentu aktivno se zalaže za poboljšanje statusa mladih poljoprivrednika i generacijsku obnovu sela. 

"Sretna sam i ponosna što je ovom nominacijom prepoznat moj rad i zalaganje unutar Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova. Ovo je uistinu kruna moga gotovo petogodišnjeg rada u Europskom parlamentu, ali i dodatan poticaj da na isti način nastavim i dalje.

Zdravi obroci za djecu, obeštećenja voćarima

Zahvaljujem svim vrijednim hrvatskim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama, kao i poljoprivrednim udrugama na zajedničkoj suradnji kojom nastojimo riješiti ključne probleme u strateškim područjima podjednako bitnim kako za Hrvatsku tako i Europsku uniju, a posebice Udruzi Uzorne hrvatske seoske žene, Hrvatskom drvnom klasteru i Europskom udruženju državnih šuma koji su me nominirali za ovu prestižnu nagradu, te The Parliament Magazinu na prihvaćanju nominacije", rekla je M. Petir čijim zalaganjem je omogućeno i sudjelovanje u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama čime su djeca dobila zdrave obroke, a domaći lokalni proizvođači novo tržište za svoje proizvode.

Također, hrvatski proizvođači mandarina i jabuka pogođeni ruskim embargom dobili su zahvaljujući zalaganju zastupnice Petir prijeko potrebno obeštećenje s europske razine četiri godine zaredom zbog gubitka tržišta, a njihovi proizvodi donirani su najpotrebitijima, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Marijana Petir MEP Award EU Oskar Nominacija Priznanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Višnja u cvatu, 19. rujna :O