Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtni selfie
  • 19.05.2020. 12:00

Marija Balog: Tko bi rekao da će pobijediti bakica u bijelom škrleku!

Razgovarali smo s dobitnicama nagrada u Agroklubovoj igri Moj vrtni selfie. Sve su one - Marija Balog, Dragana Marković i Monika Tomšik, zaljubljenice u rad, zemlju, biljke i domaće voće i povrće, a tu ljubav prenose i na svoju djecu i unuke.

Foto: Marija Balog
  • 322
  • 16
  • 1

"Ja sam više nego presretna! Kada sam pročitala vašu poruku da sam baš ja pobijedila, rasplakala sam se od radosti", priča nam jutros Marija Balog iz Štefaneca kod Varaždina, a čije ste fotografije izabrali kao najbolje u Agroklubovoj igri Moj vrtni selfie #mojepovrće. Kaže da joj je puno značilo kada je izabrana u prvih deset. No, nije vjerovala da će baš ona i pobijediti. 

Već dugo vremena uzgajaju domaće 

"Pratim vas već dugo vremena. Imate jako korisne savjete. I kada ste objavili članak o natjecanju, pomislila sam - što ne bih i ja. Nemam što izgubiti. Ali sam se i kolebala, nisam baš mlada za takvo što. Pa još kada su počele pristizati fotografije mladih ljudi, uređenih. A ja bakica u svom bijelom škrleku (šeširu, op.a.), radnom kombinezonu u kojem idem u vrt, na polje, među svinje i koke", priča nam veselo Marija koja uz pomoć svoje obitelji obrađuje i tri hektara zemlje pod kukuruzom i bučama od koje prave bučino ulje, a drže i svinje i kokoši. 

Tražimo najbolji vrtni selfie ;)

"Dugo vremena uzgajamo samo svoje domaće. Muž i sestra su mi bolesni pa pazimo što jedu. Imam dva sina i kćer, a moram se pohvaliti i unučetom. Zbog njih mi je važno da sve bude domaće. Vrt nam je malo udaljen od kuće, a okružen je grmovima goji bobica i aronije koje također uzgajamo te susjedovom šumicom agacije", opisuje prekrasan prostor čiji se tek mali dio vidi na fotografijama. 

Tko je Mariju fotografirao "iz zemlje"?

Pitamo ju, je li joj tko pomogao oko fotografiranja. Otkriva nam da je to bio sin. "One koje su iz ruke, baš selfie sam napravila sama. Bio je to jedan dan kada sam završila sa svim poslom. A za nekoliko mi je pomogao sin, poput one koja je slikana kao iz zemlje. Uzeo je plastičnu teglicu, ispunio je zemljom, a ja sam držala izvađeni češnjak pa je ispalo kao da se slika iz te rupe", otkriva nam kreativna sugovornica. 

Marija i njezin sin bili su vrlo kreativni (Foto: Marija Balog)

Plasteniku se jako raduje. Kaže, obožava matovilac i njega će prvoga posijati jer nije lako brati ga ispod snijega. "Sve više uzgajamo i češnjak. Često ga napadne nekakva hrđa pa će nam plastenik i tu dobro doći. Sigurno ćemo još puno toga posijati i posaditi da imamo svježeg povrća preko zime", već planira naša čitateljica kojoj će sin pomoći u sastavljanju. No, i za muža je našla posla: "Mom mužu zbog bolesti smeta vjetar. Sad kad bude mogao raditi u plasteniku, više neće imati izgovora da mi ne pomogne u vrtu!", veselo je zaključila naš razgovor. 

Dragana Marković: Agroklub je odlična riznica informacija

Podsjetimo, osim plastenika kao prve nagrade, drugoplasirana natjecateljica, Dragana Marković osvojila je Agroklub majicu. Kaže, na natjecanje se prijavila jer živi u mjestu na 450 m nadmorske visine pa bi joj plastenik dobro došao. "Hvala Agroklubu kao organizatoru i svima koji su glasali i pomogli mi da osvojim drugu nagradu. Baščom i biljkama se bavim prvenstveno da svojoj obitelji osiguram zdravo voće i povrće, ali i iz razonode. Biljke obožavam, a kako nigdje ne radim, ovo je nešto što mi, na lijep način upotpunjuje vrijeme i kućni budžet", otkriva nam Dragana koja je kako kaže, diplomirana ekonomistica, a ne agronomkinja pa joj je Agroklub odlična riznica informacija. 

U očekivanju slatkih plodova (Foto: Dragana Marković)

"Sve je objašnjeno lijepo, narodski, lako razumljivo i iz prve ruke. U tijeku ste sa svim događanjima, od najezde štetnika, preko uzgoja i zaštite biljaka do raznoraznih zakonskih propisa i subvencija. Imate odličnu ekipu koja zna što radi i samo tako nastavite", zaključila je poželjevši nam puno uspjeha. 

Monika Tomšik: Djecu treba naučiti pravim vrijednostima

Dobitnica treće nagrade, prigodne knjige, Monika Tomšik, otkriva nam kako njihova obiteljska proizvodnja iz hobija prerasta u ozbiljnu priču. "Upravo sam se zato prijavila jer nam je potreban manji plastenik. No, i sa knjigom sam vrlo zadovoljna. Fokus naše proizvodnje je na zdravstveno sigurnoj domaćoj hrani. Od proizvoda nudimo rajčicu, papriku, fizalis, batat, zelenu salatu, mladi luk...", priča nam Monika čiji trudnički trbuh na selfiju nismo mogli ne primjetiti. 

Je li trudnici teško raditi u vrtu, pitali smo. "Svakako da je sa 15 kg u plusu teže obavljati neke poslove, ali upravo je to malo biće najveća i najsnažnija motivacija da dalje treba koračati još hrabrije, odlučnije i naučiti djecu pravim vrijednostima života na selu, izuzetnom značaju svojim rukama proizvedenom voću i povrću i usaditi im od malena ljubav prema poljoprivredi, zemlji i prirodi generalno", poručuje Monika koja za sebe kaže da pripada generaciji koja je odrasla na selu, u prašini.

Uskoro će ovim gredicama trčkarati novi naraštaji

"Lutke su nam bili klipovi kukuruza, a motika vrlo zabavno sredstvo za rad od koje se nije bježalo, već naprotiv, s mamom i tatom se okopavala njiva uz smijeh, radost i mnogo manje briga i stresa nego što donosi današnji način života. Kao što ja pamtim takvo djetinjstvo, želim da ga po tome pamti i moja djevojčica - neka se umaže, isfleka, dira zemlju, gazi po njoj, nema toga što veš mašina ne može oprati, a lijepe uspomene i prave vrijednosti bit će usađene u malu glavicu od samog djetinjstva", divnim riječima zaključuje ovu našu priču. 


Tagovi

Vrtni selfie Plastenik Moje povrće Marija Balog Dragana Marković Monika Tomšik Nagrada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]