Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU agrar
  • 10.12.2022. 07:30

Manje stoke i mješovitih farmi, poljoprivrednici sve stariji: Što su EU donijele '10-e?

Zato je veća prosječna veličina gospodarstva, dosegnuvši 17,4 hektara, a broj onih ispod 2 ha se ubrzano smanjuje

Foto: Depositphotos/septembergirl
  • 431
  • 105
  • 0

"Održivi poljoprivredno-prehrambeni sustav, iskovan u krizama", naziv je ovogodišnje konferencije o pogledu na ovu, ali i perspektivi europskog agrara u idućih deset godina.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski usporedio je podatke iz 2010. i 2020. godine. Oni pokazuju da su EU farmeri sve stariji, a prosječna im je starost 57 godina. Broj nositelja farmi u starosnoj grupi između 25 i 44 godine smanjuje se najbržim tempom.

Sve je manje mješovitih farmi

Pored toga, i broj poljoprivrednih gospodarstava stalno se smanjuje. U proteklih deset godina smanjio se za 3 milijuna, odnosno 25 posto, na 9,1 mil. u 2020. godini.

Najviše je bilo propadanja mješovitih (kombinacija ratarstva i stočarstva). U 2010. ova je kategorija još uvijek bila dominantna vrsta, s 3,1 milijuna da bi deset godina kasnije pala na 1,8 milijuna, što je pad od 42 posto, naglasio je povjerenik.

"Ovo je vrlo zabrinjavajuće. Dok specijalizacija pruža ekonomske prednosti, s druge strane, prednosti mješovite poljoprivrede uključuju zatvorene cikluse korištenja hranjivih tvari na razini farme i povećanu otpornost: da imamo više mješovitih, bi li naša ovisnost o kemijskim gnojivima bila ista danas?", upitao je dodajući da su mješovita gospodarstva koja proizvode hranu na održiv način ona koja nestaju svakim danom.

Upola manje stoke

Što se tiče stočarstva, dok se broj peradi povećao, goveda, ovaca i koza te svinja smanjio se u navedenom periodu. S druge strane, ubrzano raste broj velikih stočnih farmi, dok je malih sve manje.

Između 2010. i 2020. godine, njih je ukupno manje za 40 posto, što je velika razlika u odnosu na smanjenje od 7 posto koje se odnosi na one na kojima se ne uzgajaju životinje.  

Najveći pad doživjele su svinjogojske i peradarske i to za pola, na 712.000 u 2020. godini. Brojnost farmi goveda, ovaca i koza smanjena je za 32 posto u navedenom periodu. 

Kako je pojasnio, smanjenje dolazi uglavnom od onih mješovitog tipa, gdje je broj stoke pao za više od 30 posto tijekom desetljeća. Na onima koje su specijalizirane za ovu proizvodnju, broj životinja je ostao gotovo stabilan, sa smanjenjem od nešto manje od dva posto za preživače i manje od jedan posto za farme svinja i peradi.

Veća prosječna veličina gazdinstava

Podaci pokazuju da se prosječna veličina poljoprivrednog gospodarstva povećala, dosegnuvši 17,4 hektara u EU 2020., dok se broj onih ispod 2 hektara ubrzano smanjuje.

"Konačno, između 2010. i 2020. izgubili smo 2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, i došli na 157 milijuna hektara", rekao je Wojciechowski zaključivši da iako ove brojke skrivaju goleme razlike među državama članicama, ipak ukazuju na promjenu u smjera i razvoja poljoprivrede EU-a. 


Tagovi

Janusz Wojciechowski Broj farmi Broj stoke Pad proizvodnje Manje stoke Prosječna starost Veličina farme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]