Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene otkupa
  • 16.11.2015. 11:55

Manje se prodaje kravlje mlijeko i žive svinje

Pala vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda.

  • 559
  • 99
  • 0

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju iznosila 1,3 milijarde kuna, što je 6,7% niže nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 906,6 milijuna kuna i manja je za 5,6%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 9%, na 423,9 milijuna kuna.

Manje prodane i otkupljene stoke

Na pad vrijednosti otkupa i prodaje većim dijelom su utjecali stoka i stočni proizvodi, gdje su zabilježene uglavnom i smanjene količine prodanih i otkupljenih proizvoda te cijene određenih proizvoda, objašnjavaju u DZS. Navode kako upravo skupine proizvoda koje čine najveći udio bilježe i pad cijena u usporedbi s drugim tromjesečjem lani (kravlje mlijeko za 10,2%i žive svinje za 15,1%).

Najviše se prodaju sirovo kravlje mlijeko i žive svinje

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda sirovo kravlje mlijeko ima udio od 24,2%. Vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosila je 322,6 milijuna kuna.

Slijede žive svinje s udjelom od 16%, ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 213,5 milijuna kuna, te živa goveda s udjelom od 13,5%. Po udjelu u ukupnoj prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda slijede žitarice s udjelom od 12%, živa perad s 9,4%, vino s 7,3%, ostalo povrće, svježe dinje i lubenice s 5,7%, kokošja jaja s 4,9 %, uljano sjemenje s 2,1%, i ostali proizvodi s 4,9%.

Prosječna cijena proizvodnje pšenice 1.200 kn/t

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u drugom tromjesečju je iznosila 1.270,03 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 915,15 kuna po toni. Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,55 kuna po litri.

Foto. Rajko Polić


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kravlje mlijeko Proizvođačke cijene Pšenica Kukuruz Proizvodnja žitarica DZS Goveda Svinje Cijena otkupa Cijena proizvodnje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.