Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.03.2009.

Maline za švedsko tržište iz Virovitice

VOĆARIMA VIROVITIČKE ŽUPANIJE PREDSTAVLJEN HRVATSKI PROJEKT UZGOJA MALINE “CROBERRIES”

  • 2.323
  • 116
  • 0

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Virovitičko-podravska županija u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom “Fragaria” predstavili su potencijalnim uzgajivačima malina hrvatski projekt uzgoja malina na površini od 100 hektara “Croberries”.

U Virovitičko-podravskoj županiji maline se trenutačno organizirano, uglavnom za tvrtku Eurovoće, uzgajaju na samo dva hektara, pa u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi očekuju da bi se projektom “Croberries” povećao interes za tom kulturom. Da su bili u pravu svjedoči i veliki odaziv potencijalnih proizvođača na predstavljanje programa koji bi se trebao realizirati tijekom ove i sljedeće godine.
Oko 80 posto površina, tvrtka “Fragaria” realizirala bi u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a 20 posto na vlastitim proizvodnim površinama. Minimalna površina po gospodarstvu iznosila bi pola hektara, ulaganja po hektaru su 140.000 kuna u čemu bi “Fragaria” sudjelovala sa 80 posto na ime isporuke uroda. Prosječni urod je 10 tona po hektaru, prosječna otkupna cijena 15 kuna po kilogramu industrijske maline, a očekivana dobit osam kuna po kilogramu.

Uz to, proizvođači malina mogu očekivati i državni poticaj od 24.000 kuna po hektaru i 40 posto povrata novca na ime kapitalnih ulaganja. Cjelokupna proizvodnja malina iz ovog programa namijenjena je izvozu u Švedsku.

Autor: G. Gazdek

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tomci dobili ekološki certifikat Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti stjecanje je ekološkog certifikata. Ekološki pristup budućnost je Plešivice... Više [+]