Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mato Brlošić
  • 12.12.2017. 15:00

Mali OPG-i naplatili svoja potraživanja od Agrokora

Predsjednik HPK Mato Brlošić o Agrokoru, Zakonu o OPG-u, ZPP, uvozu...

  • 1.026
  • 79
  • 0

Sva stara potraživanja malih proizvođača, poglavito malih OPG-ova koji su radili s Agrokorom, naplaćena su u cijelosti. Kada je u pitanju daljnji nastavak suradnje, uredno se plaća u rokovima, maksimalno u roku od 30 dana i vjerujem da je Lex Agrokor kao takav dobrodošao za poljoprivrednike, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić za Poljoprivrednu TV.

Prema njemu, Agrokor je sigurno najveći igrač u Hrvatskoj kada je u pitanju poljoprivreda i da se urušio sustav, svaki poljoprivrednik bi na određeni način bio oštećen. U razgovoru se dotaknuo i Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse koji je stupio na snagu.

Uvoz je rak rana naše poljoprivredne proizvodnje

"Uvoz je rak rana naše domaće poljoprivredne proizvodnje. Uvoz manje kvalitetne robe na područje RH snizio je cijene i učinio domaće proizvođače nekonkurentima i da su unazad 10-15 godina prestali proizvoditi. Mi smo negdje na iznad 50% samodostatanosti u poljoprivrednoj proizvodnji hrane, što je katastrofa", rekao je.

Novi Zakon o OPG-ima koji bi također trebao biti donesen, napokon bi trebao definirati što je to OPG. "Vratimo se unatrag par godina kada OPG nije mogao zaposliti člana svoje obitelji već se morao preregistrirati u obrt. Danas imamo 2.000 obrtnika u poljoprivredi", naveo je.

Vezano uz 2017. godinu, bila je "šarena, specifična godina s nizom elementarnih nepogoda i relativno zadovoljnih poljoprivrednika. "Prinosi su bili dobri, cijene stabilne, nešto više nego lani, kod većine proizvođača se financijska slika popravila. Uspjeli smo dovesti i potpore u red, akontacija potpora za 2017. je sjela na račune. To je nešto što daje preduvjete da oni u svojoj proizvodnji mogu primijeniti određene tehnologije i samim time ostvariti dohodak", naglasio je Brlošić.

Do žetve, dodao je, sigurno će biti donesen i Pravilnik o farmerovom sjemenu, a novi ZPP trebao bi izjednačiti sve poljoprivrednike u EU. U daleko boljem položaju dosad su bili poljoprivrednici starih članica EU.

Što je sve rekao, pogledajte ovdje:


Tagovi

Mato Brlošić HPK Agrokor Zakon o OPG ZPP


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰