Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana za sve
  • 07.08.2016. 15:00

Male ulične smočnice - hrana za sve!

Mala smočnica namijenjena je onima koji si ne mogu priuštiti hranu, djeci kao međuobrok nakon škole ili za posuditi šalicu šećera koja ponekad nedostaje, kaže Jessica McClard.

Foto: littlefreepantry
  • 1.623
  • 80
  • 0

"Male ulične smočnice" zaživjele su u američkom Fayettevilleu, u Arkansasu. Ideju prema kojoj se u drvenim ormarićima na određenim lokacijama u gradu ostavljaju hrana i piće, osmislila je Jessica MClard.

"U siromašnim dijelovima mala smočnica namijenjena je onima koji si ne mogu priuštiti hranu svakodnevno, kao ni stvari za osobnu higijenu. U susjedstvu gdje živi srednja klasa, male ulične smočnice mogu poslužiti kao međuobrok za djecu nakon škole ili za posuditi šalicu šećera koja ponekad nedostaje. U svakom slučaju, mala smočnica je za one koji žele, trebaju ili mogu dati", opisala je McClard na svojoj stranici littlefreepantry.

Prvu kućicu je izgradila sama

Do ideje je došla nakon pojave malih besplatnih knjižnica koje su zaživjele diljem svijeta. Pomislila je zašto se jednostavno ne bi prazan prostor napunio hranom i pićem, ali i drugim stvarima za osobnu higijenu koje si mnogi, nažalost, ne mogu priuštiti.

Zahvaljujući donaciji od 250 dolara, drvenu kućicu - smočnicu, izgradila je sama i postavila ispred Luteranske crkve. Ono što je uslijedilo je bilo sjajno. Ljudi su ostavljali namirnice, ali i neke druge stvari poput pelena, vlažnih maramica, stvari za osobnu higijenu pa sve do školskog pribora za djecu čiji im ih roditelji ne mogu priuštiti.

Projekt danas ima preko 10.000 fanova na fejsbuku, a male ulične smočnice svakodnevno se pojavljuju i u drugim dijelovima zemlje.

Foto: littlefreepantry


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.