Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljska poljoprivreda
  • 04.12.2013. 07:50

Mala gospodarstva temelj poljoprivrede

UN ukazao na golemi potencijal koji leži u OPG-ovima u suzbijanju problema gladi i siromašva

  • 692
  • 93
  • 0

Obitelj dijeli sve, počevši od životnog prostora i obroka, pa sve do težnji, snova, uspjeha, ali i neuspjeha.

Proglašenjem 2014. godine Međunarodnom godinom obiteljskih gospodarstava UN je ukazao na golemi potencijal koji leži u obiteljskim poljoprivredim gospodarstvima u iskorjenjivanju svjetske gladi i očuvaju prirodnih resursa.

U razvijenim, kao i zemljama u razvoju, postoji više od 500 milijuna OPG-ova koji su definirani kao farme koje se prvenstveno oslanjaju na članove svoje obitelji u pogledu radne snage, ali i samog upravljanja. Dakle, temelj za proizvodnju hrane, kojom se prehranjuju milijarde i milijarde ljudi, leži u malim obiteljskim gospodarstvima.

U idealnim uvjetima, obiteljska poljoprivreda podrazumijevala bi pristup svim potrebnim resursima, kao i dobivanje potrebne podrške za obavljanje seoskih, poljoprivrednih poslova, a sve u cilju proizvodnje hrane. Muškarcima i ženama, u idealnoj ruralnoj obitelji, pruženi su svi uvjeti za proizvodnju hrane, dok njihova djeca nakon škole i igre nesmetano obavljaju poljoprivredne zadatke prilagođene njihovom uzrastu.

Poljoprivredne obitelji igraju ključnu ulogu u osiguravanju održivosti okoliša i očuvanju bioraznolikosti. Kao takve, usađene su u kulturu lokalnog stanovništva. Isto tako, njihova lokalna ekonomija trebala bi biti usmjerena na poticanje lokalnog stanovništva da kupuju na lokalnim i regionalnim tržištima.

Ipak, više od 70% stanovništva koje živi u neimaštini dolazi upravo iz ruralnih područja - Afrike, Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka. Svoj puni proizvodni potencijal ne mogu postići zbog onemogućenog pristupa prirodnim resursima, kreditnoj politici i potrebnim proizvodnim tehnologijama.

Ukratko, to su razlozi zbog kojih je 2014. godina proglašena Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede, ističu iz UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu.

Organizacija je pozvala sve vladine i nevladine institucije, kao i Međunarodnu razvojnu agenciju, poljoprivredne organizacije i druge relevantne udruge, da podrže obiteljsku poljoprivrednu proizvodnju.

Uz ispravnu poljoprivrednu, socijalnu i ekološku politiku, OPG-ovi mogu pružiti važan doprinos u suzbijanju gladi i siromaštva, uz istovremenu zaštitu okoliša i postizanje održivog razvoja.

U nastavku članka donosimo Vam prigodan video isječak.

Photo: fao.org


Tagovi

OPG FAO Obitelj Poljoprivreda Hrana Siromaštvo Glad Bioraznolikost Ruralni razvoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.