Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan mahunarki
  • 10.02.2022. 15:00

Mahunarke su neraskidivo vezane za ljude - danas je njihov dan

Bogat su izvor proteina, doprinose ekonomskoj stabilnosti i poboljšavaju plodnost zemljišta

Foto: Depositphotos/olegpavcom@gmail.com
  • 356
  • 44
  • 0

Svjetski dan mahunarki je prilika za podizanje svijesti o njihovim nutritivnim prednostima, ulozi u održivoj poljoprivredi te proizvodnji hrane.

Generalna skupština UN-a je prepoznajući njihovu vrijednost 20. prosinca 2013. usvojila rezoluciju kojom je 2016. proglašena Međunarodnom godinom mahunarki. To je iniciralo da 2019. proglasi 10. veljače Svjetskim danom mahunarki.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je "Mahunarke za osnaživanje mladih u postizanju održivih poljoprivredno - prehrambenih sustava". Sektor njihove proizvodnje, distribucije i prerade uključuje širok spektar aktera, koji osiguravaju zapošljavanje seoskim ženama i mladima u poljoprivrednim zajednicama i urbanim obiteljima u proizvodnom sektoru. One doprinose stvaranju mogućnosti za život i pravičnost.

Mahunarke su neraskidivo vezane za ljude i njihovu povijest. Prvi dokazi o njihovu uzgajanju potječu od prije 11.000 godina iz regije na Bliskom Istoku. Pripadaju porodici Fabaceae, a razlikuju se prema veličini biljaka, boji i obliku mahuna te zrna. To su jednogodišnje biljne vrste koje u mahuni mogu imati od 1 do 12 zrna.

Nutritivne vrijednosti i sigurnost hrane

U gastronomiji se upotrebljavaju jer su zdrave, hranjive i lako se pripremaju. Njihovo uzgajanje promovira održivu poljoprivredu, jer sudjeluju u smanjenju stakleničkih plinova, poboljšavaju kvalitetu tla i potrebno im je manje vode nego drugim usjevima.

Njihovo uzgajanje promovira održivu poljoprivredu (Foto:  Bigstockphoto/CatherineL-Prod)

One su odličan izvor proteina i predstavljaju biljnu zamjenu za meso i mlijeko te su zbog toga sve popularnije. Ovo je i od posebne važnosti u državama gdje takve namirnice nisu fizički ili ekonomski dostupne. Zbog malog sadržaja masti i obilja probavljivih vlakana, zdravstvene organizacije ih preporučuju u liječenju nezaraznih oboljenja poput dijabetesa, kontrole masnoće u krvi i srčanih oboljenja. Svoj pozitivan efekt su pokazale u borbi protiv pretilosti. 

U velikom dijelu svijeta stvaraju ekonomsku stabilnost u seoskim sredinama. Uzgajivači jedan dio mogu prodati i tako poboljšati svoju financijsku situaciju, a drugi dio mogu iskoristiti za prehranu obitelji.

Ekološke prednosti

Prednost ove grupe biljaka je što se na njihovom korijenju razvijaju bakterije koje fiksiraju dušik. Tako obogaćuju zemljište i doprinose poboljšanju njegove plodnosti što povećava njegovu produktivnost. 

Pokazale su se odlične u zelenoj gnojidbi i kao međuusjev. Poljoprivredni proizvođači zahvaljujući mahunarkama postaju manje ovisni o mineralnim gnojivima što je posebno važno u vrijeme kada ja cijena jako visoka. Osim toga, to doprinosi i ublažavanju klimatskih promjena.

 


Tagovi

Svjetski dan mahunarki Mahunarke Proteini Nutritivna vrijednost Sigurnost hrane Međuusjev


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]