Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 21.09.2022. 18:00

Mađarska mora uvoziti ukrajinske žitarice - imaju dva problema

Zbog suše neophodan je uvoz žitarica iz Ukrajine. Ubrzani su fitosanitarni pregledi na granici, a zapuštena željeznica treba obnovu

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 543
  • 51
  • 0

Dávid Vitézy, državni tajnik zadužen za transport u Ministarstvu tehnologije i industrije Mađarske, izjavio je da im je zbog ovogodišnje suše potreban uvoz žitarica iz Ukrajine, prenosi Szeged.

Naveo je da koriste sva moguća sredstva kako bi pomogli u transportu i kupovini, ali nije precizirao o kojoj vrsti žitarica se radi.

Ministar László Palkovics je na sastanku s predstavnicima željezničkih prevoznika, pretovarivača, udruženja za žitarice, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova naglasio da će njegovo ministarstvo svim sredstvima organizirati različite transportne aktivnosti.

Ubrzani fitosanitarni pregledi na granici

Proteklih mjeseci iz Ukrajine je porastao i promet proizvoda od povrća za 8,5 posto. Također, broj vagona za transport žitarica, koji na ukrajinskoj strani čekaju prijeći mađarsku granicu je smanjen s više od 4.500 na manje od 3.000.

Fitosanitarni pregledi su ubrzani, a željezničko osoblje se obučava efikasnijem radu.

Imaju problem sa skladištenjem (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

Skladištenje i transport 

Prema informacijama, može doći do problema s kvalitetom žitarica koje dolazi iz Ukrajine zbog skladištenja i načina transporta. Problem u transportu je zapuštenost željezničke infrastrukture u mađarskoj regiji Záhony, koja je prije nekoliko desetljeća bila opremljena za prijenos mnogo veće količine robe s teretnih vagona širokog kolosijeka na teretne vagone standardnog kolosijeka.

Tajni uzorak otkrio da se iz Ukrajine uvozi stara, neupotrebljiva pšenica?

Praktično je nemoguće iznajmiti ili kupiti kamion za žitarice, rekao je Vitézy. Nema dovoljno prostora za skladištenje vagona, ali ni radne snage i odgovarajućih lokomotiva. Ipak je utovar na granici, u mjestu Eperjeské, do kolovoza povećan s nula na skoro 90.000 tona. U Záhonyju je uvezeno više od 30.000 tona žitarica.


Tagovi

Mađarska Ukrajina Žitarice Uvoz žitarica Problemi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]