Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matični fond
  • 16.04.2023. 13:30

Lov divlje svinje je i dalje dopušten do postizanja biološkog minimuma

Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači i dalje je na snazi, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/JakubMrocek
  • 895
  • 67
  • 0

Lov na divlje svinje je dopušten te je i dalje na snazi Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, do 31. ožujka 2023. bilo je potrebno smanjiti brojno stanje divlje svinje (Sus scrofa L.) do biološkog minimuma u onim lovištima gdje je lovnogospodarskim planom utvrđen planirani matični fond ove divljači, neovisno radi li se o glavnoj ili sporednoj vrsti.

Izlučivanje se obustavlja dokle god je brojnost ispod ili na biološkom minimumu.

"U slučaju da se tijekom lovne godine utvrdi brojnost iznad tog minimuma, lovoovlaštenik je dužan izlučiti razliku", objašnjavaju.

Napominju i da se u skladu s Pravilnikom o sadržaju, načinu izrade i postupku donošenja, odnosno odobravanja lovnogospodarske osnove, programa uzgoja i zaštite divljači, broj krupne utvrđuje opažanjem, praćenjem i brojanjem tijekom cijele lovne godine u lovištu. Također i na drugi lovnoj struci priznati način i to najmanje na početku lovne godine, i prije početka lova, ali se isto tako smije utvrđivati češće, recimo svaki puta kad postoji mogućnost da je došlo do povećanja brojnosti.


Tagovi

Divlje svinje Biološki minimum Krupna divljač Naredba Lov Izlučenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).