Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krumpira
  • 07.06.2023. 18:00

Loše prognoze za krumpir - neće ga biti na tržištu, cijene rastu

Ekstremne vremenske prilike smanjile su proizvodnju, a visoki troškovi uzgoja i skladištenja dodatno doprinose poskupljenju

Foto: Maja Celing Celić
  • 552
  • 88
  • 0

Europska industrija krumpira je u krizi zbog ekstremnih vremenskih prilika. Prošla godina je bila druga najtoplija zabilježena u Europi. Ekstremna suša dovela je do dramatičnog pada ukupne proizvodnje ove ratarske kulture, piše Agriland.

Dramatičan porast cijena

Procjene pokazuju da je žetva u sjevernoj Europi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj bila oko dva milijuna tona manja od uobičajene. To je oko jedne trećine ukupne proizvodnje krumpira u UK i Irskoj, a distributeri i prerađivači sada nastoje opskrbiti kupce iz zaliha koje se brzo smanjuju. Rezultat je dramatičan porast cijena, posebno u sektoru prerade.

Angus Wilson, predsjednik tvrtke Wilson's Country Potatoes, vodeće za pakiranje i preradu, izjavio je da su velike količine izvezene iz ove dvije zemlje u europske države, posebno posljednjih nekoliko mjeseci.

Prošle godine proizvodnju su obilježili visoki ulazni troškovi, posebno skladištenja zbog povećanja cijena energije. Zalihe nikad nisu bile niže. Loši vremenski uvjeti su se nastavili i u 2023. godini.

Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

Sadnju su odložile nedavne poplave u Italiji i većem dijelu na jugu Europe. Zbog hladnog vremena kasnila je sjetva u Irskoj. Poplave koje su pogodile naša područja također će utjecati na ovogodišnje količine.

Očekuje se značajan pad prinosa.

Nedostatak u 2024. godini

Prognoze nisu obećavajuće, a govore da će doći do nedostatka ove povrtnice u Europi. Wilson smatra da će se ovaj problem prenijeti i na 2024. godinu.

Naglašava da mu je cijena značajno porasla u posljednjih nekoliko mjeseci i nastavlja rasti, posebno za specijalizirane sorte za preradu i sjeckanje. Potražnja za krumpirom i proizvodima ponovo raste, ali industrija neće moći zadovoljiti potrebe u narednih 12 mjeseci zbog ekstremnih uvjeta u Europi u protekle dvije sezone.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Cijena krumpira Proizvodnja krumpira Nestašica krumpira Prognoza za krumpir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo