Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Dalmacije
  • 28.03.2019. 07:30
  • Neum

Lordan Ljubenkov: Zadruge i transparentnost su jedini spas poljoprivrede

Proizvođači iz kategorije otvorenih ulja za vlastitu upotrebu trebaju proširiti svoju proizvodnju i hrabro iskoračiti. Imamo 40.000 OPG-a koji žive s maslinom i koji većinom ne mogu samostalno istupiti, ali zato zajedno, udruženo mogu. Zadruge su dobar primjer za to, poručuje Lordan Ljubenkov, prvi čovjek ZSD-a.

Foto: Vedran Stapić
  • 703
  • 133
  • 1

Tim Zadružnog saveza Dalmacije uspješno je odradio još jedan veliki posao - Noćnjak 2019. Prvi čovjek ove organizacije, Lordan Ljubenkov u razgovoru za Agroklub istaknuo je kako su četiri dana Noćnjaka održanog u Neumu, dakle prvi puta izvan Hrvatske, plod suradnje s Federalnim agromediteranskim zavodom u Mostaru, a koja se temeljila na znanstveno-stručnom pristupu proizvodnji maslinovog ulja. 

Jeste zadovoljni ovogodišnjim Noćnjakom? Kako je Bosna i Hercegovina iz vaše perspektive ugostila maslinare čitave regije? 

Najbolje od suradnje s Federalnim agromediteranskim zavodom moglo se vidjeti na ovogodišnjem Noćnjaku tijekom kojega smo znanstveno pristupili ocjenjivanju te zaključili kako su maslinova ulja koja dolaze iz priobalja Hrvatske, od Istre, uključivši Hercegovinu sve do Crne Gore - lijek. Ovo maslinovo ulje je lijek u što smo se mogli uvjeriti kroz razna predavanja i projekte. Noćnjak je, naravno, poznat i po susretu između čovjeka i ulja jer su posjetitelji mogli sudjelovati u puno radionica i degustacija na kojima smo sljubljivali hranu i ulje. Takvu kulturu nastojimo razviti - da je maslinovo ulje lijek i da se ono kuša u različitom sortimentu, blago, intenzivno i u odnosu prema hrani uz koju ide. 

Lordan Ljubenkov: Imamo priobalje koje je butik ekskluzivnih ulja

Željeli smo odaslati poruku da imamo priobalje koje je butik ekskluzivnih ulja, da se radi o proizvodnji koja može osigurati egzistenciju i pun kućni budžet obiteljima koje se bave maslinama. Smatram da je ova poruka kvalitetno poslana svim sudionicima Noćnjaka i medijima. 

U Hrvatskoj trenutno imamo oko 6 milijuna stabala od kojih se oko 10 posto ne obrađuje, a nekada smo imali 20 do 30 milijuna, ovisno o tome koje putopisce kroz par stoljeća čitamo. No, vidljivo je da je potencijal zaista velik.

OPG Matijašić šampion Noćnjaka za kvalitetu pakovina

Potencijal je velik, a vi ga dodatno marektinški naglašavate s dva momenta - kroz markice koje će uljari moći staviti na ocijenjeno ulje te kroz proglašavanje top 10 maslinara otvorenih maslinovih ulja te mu tako dajete moderan štih.   

Kroz naglašavanje kvalitete želimo da oni koji su među top 10, koji su ušli u samo finale lige prvaka (smijeh), ali i svi oni koji su osvojili zlatne i srebrne medalje, mogu na svoj proizvod nalijepiti atrkativno dizajniranu naljepnicu. Ona će pokazati da su zaista među najboljima na Noćnjaku, najstarijem, prestižnom natjecanju u Hrvatskoj, kako ga ocjenjuju mnogi sudionici. 

Samo udruženi proizvođači mogu hrabrije iskoračiti na tržište

Gledajući brojeve prijava u kategoriji pakovina, najviše ih je došlo iz razvijene Istre. Znamo da su istarski maslinari otišli korak naprijed. Također, ima ih dosta iz susjedne Slovenije. Ostavlja se dojam da Dalmacija malo zaostaje sa pakovinama? 

Radi se o onome što Zadružni savez Dalmacije stalno ističe, a to je da u Hrvatskoj nedostaje ono što je praksa u Europskoj uniji pa i u Sloveniji, a to je poticanje proizvođača raznim mjerama, bilo da je to posebni porezni tretman, ili posebna sredstva, ali to poticanje se vrši kroz organiziranje i udruživanje, odnosno transparentno poslovanje koje se na taj način uspostavlja. Proizvođači iz kategorije otvorenih ulja za vlastitu upotrebu trebaju proširiti svoju proizvodnju i hrabro iskoračiti. Međutim, mnogo je njih malih. Imamo 40.000 OPG-a koji žive s maslinom i koji većinom ne mogu samostalno istupiti, ali zato zajedno, udruženo mogu. Zadruge su dobar primjer za to. Ali ako ne motivirate čovjeka, ne možete ga usmjeriti na zajedništvo. Radi se o iskoraku na kojega želimo uputiti na predavanjima, uvodnim susretima sa političarima, državnim dužnosnicima, odnosno donositeljima odluka. Poruka koju šaljmo je ta da je potrebno imati najveći broj sudionika u kategoriji pakovina, transparentnoj proizvodnji te prodaji na policama trgovina. 

Oliva iz Prćavaca šampion Noćnjaka

Noćnjak ste podigli na zavidnu razinu. Znamo da iz godine u godinu donosite novitete, obogaćujete program, mijenjate načine i navike. Što novog ili možda drugačijeg možemo očekivati u vašim razvojnim smjernicama u 22. Noćnjaku? 

Svake godine imamo novosti, ove godine su to bile dvije - top 10 kvalitete i naljepnice. Također, u programima pokušavamo što više iskorištavati potencijal znanosti i struke koji imamo, a to je da povećamo broj radionica i degustacija. Imamo puno poziva da se Noćnjak održi u dijelovima Hrvatske gdje nas udruge i zadruge dočekuju raširenih ruku jer vide veliku korist za područje gdje se odvija. Evo, samo ove godine smo imali 25 medijskih kuća koje su popratile Noćnjak jer vide kvalitetu i dobar materijal za poslati poruku prema van. To nas raduje i na tome ćemo raditi. 


Fotoprilog


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Noćnjak 2019 Lordan Ljubenkov Zadruge Top 10 Markice


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]