Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađe
  • 16.03.2021. 14:30
  • Zadarska, Pag

Lopovi nastavljaju krasti paške janjce, vlasnici štete broje u tisućama kuna

Nepoznati lopov ili više njih provalili su na otoku Pagu u štale i vlasnicima ukrali ukupno 31 janje. Znakovito je da su krađe najučestalije u ožujku i travnju kad je paška janjetina najužitnija i najskuplja

Foto: Depositphotos/pedro2009 (ilustracija)
  • 534
  • 178
  • 0

Nastavlja se krađa mladih janjaca. Nepoznati lopov ili više njih provalili su na otoku Pagu u štale i vlasnicima ukrali ukupno 31 janje. Kako javljaju iz Policijske uprave zadarske najprije je s petka na subotu u Košljunu nepoznati počinitelj iz štale 27-godišnjeg vlasnika otuđio 15 janjaca. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Sutradan, sa subote na nedjelju u Dinjiškoj nepoznati počinitelj je iz štale 39-godišnjeg vlasnika otuđio 16 janjaca. Materijalna šteta i ovdje iznosi više tisuća kuna te je podnesena kaznena prijava. 

Znakovito je da su krađe janjaca na Pagu najučestalije u ožujku i travnju. Tako je, primjerice, lani od 10. do 14. travnja u Bošani na Pagu, nepoznati počinitelj s pašnjaka otuđio 20 janjaca u vlasništvu 64-godišnjakinje. Za paške se, inače, smatra da su najužitniji baš tih mjeseci kad im je i cijena najveća.

Podsjetimo, ove sezone paške ovce ojanjile su 30.000 janjaca. Od toga će se 20.000 plasirati na tržište. Oko 5.000 tamošnji ovčari planiraju ostaviti za revitalizaciju stada te ostalo za osobne potrebe. Otkad je korone, paška se janjetina uglavnom prodaje u mesnicama i trgovačkim lancima. Cijene su od 95 do 100 kuna za kilogram. Na kućnom pragu, na veliko, prodaju po 40 – 45 kuna za kilogram žive vage. Na malo, cijene su veće i dostižu protuvrijednost od oko 100 eura po komadu.

Prije četiri godine paška janjetina je zaštićena na razini EU. Certificirana ne smije biti teža od 13 kg niti starija od 45 dana. Posebnost je i u tome što u razdoblju od janjenja do klanja, janjad neprekidno boravi zajedno s ovcama i siše. Istraživanjima je utvrđeno da se odlike trupa i kakvoća mesa razlikuju u usporedbi s janjadi sličnih pasmina, a ponajviše su zasluga ranog, “sa sise”, klanja u dobi od maksimalno 45 dana. Tada je i najužitnija, a to se poklapa sa krađama u ožujku i travnju pa se može reći da i lopovi odnosno oni za koje kradu dobro znaju kad je paška janjetina najbolja.


Tagovi

Lopovi Janjci Pag Paška janjetina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo