Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješna inovacija
  • 02.09.2013.

lnovator iz Iloka izumio stroj za eko pranje vune

Stroj za pranje ovčje vune riješio bi problem zagađivanja, ali i problem skupoće iskorištavanja vune kao vrijednog resursa

Foto: RGBStock.com
  • 1.634
  • 112
  • 0

Na 6. Međunarodnom sajamu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija iz poljoprivrede i prehrambene industrije, Agro Arca, u Biogradu na Moru, Iločanin Damir Remenar, predsjednik Udruge inovatora “Tesla” Ilok, predstavio je svoju inovaciju koja je dala rješenje ekološkog, ali i financijskog problema iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa. Remenar naime, ima rješenje za veliki hrvatski, ali i svjetski problem - napravio je stroj za ekološko pranje ovčje vune, koju i prerađuje u izolacijski materijal. Cilj mu je, kako kaže za Glas Slavonije, potaknuti organizirani otkup i na svjetsko tržište poslati konkurentan hrvatski proizvod.

"Želio sam napraviti koristan, praktičan i kvalitetan, ali prije svega ekološki proizvod", objašnjava Remenar za Glas Slavonije, dodajući da izolacijski materijal od ovčje vune u graditeljstvu u Hrvatskoj još nije prepoznat.

Taj se Iločanin već deset godina bavi inovatorstvom u području iskorištavanja sekundarnih sirovina. Tako je prije četiri godine došao i na ideju da od ovčje vune izrađuje prirodan izolacijski materijal. Stroj za pranje ovčje vune riješio bi problem zagađivanja, ali i problem skupoće iskorištavanja vune kao vrijednog resursa, ne samo u Hrvatskoj nego i cijelom svijetu. Standardnim načinom pranja vune potroši se oko 120 litara vode na kilogram, a rezultat je zagađena voda.

Ovom inovacijom troši se samo pet do šest litara po kilogramu, a proces pranja potpuno je ekološki jer se koristi samo voda, ali ne i kemikalije, pa se i nakon pranja ostaci mogu upotrijebiti, primjerice za proizvodnju prirodnog gnojiva. U Hrvatskoj je danas oko 750.000 ovaca, od kojih čak 1.000 tona vune godišnje završava na deponijima, no češće na livadama i uz more, a otpadna voda nastala pranjem ovčje vune jedna je od najvećih zagađivača u tekstilnoj industriji.

Remenaru je u planu otvoriti pogon koji bi se bavio organiziranim otkupom i preradom vune u Hrvatskoj. Da bi projekt zaživio, potrebno mu je kako kaže, oko milijun i pol eura ulaganja, no, tvrdi, investicija bi se isplatila već u prvih četiri-pet godina.

"Ljudi bi se iznenadili koliki se financijski potencijal krije u vuni", kaže Remenar. Pokušat će aplicirati za EU fondove, no u tome mu je potrebna i stručna podrška i partner.

Na jučerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada i priznanja kojom je sajam i zatvoren, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Biograda Ivan Knez, najavili su Agro Arcu ponovno u Biogradu i to već u svibnju sljedeće godine.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Damir Remenar Agro Arca Stroj za pranje ovčje vune Otpadna voda Sekundarne sirovine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]