Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ergela Lipik
  • 09.02.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Lipik

Lipicanci na ergeli u Lipiku dobivaju nove prostorije

Ergela i konji lipicanci predstavljaju simbol Grada Lipika i ponos su hrvatske baštine, koju zajedničkim snagama moramo sačuvati, rekla je ministrica Vučković.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 387
  • 56
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je u Lipiku s čelnicima toga grada i Državne ergele Lipik razgovarala o početku izgradnje novih prostorija državne ergele lipicanaca.

Na radnom sastanku s ciljem pronalaženja financijskog rješenja za izgradnju novih prostorija Državne ergele Lipik sudjelovali su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ravnatelj ergele Nikola Grizelj te drugi predstavnici lokalne samouprave, a nakon sastanka ministrica je obišla i postojeću Državnu ergelu Lipik. 

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, trenutno su konji smješteni u ergeli Lipik bez važećeg ugovora o najmu, a sukladno ugovoru ergela Lipik bi trebala zakupom obuhvaćene objekte predati u posjed najmodavcu te se cjelokupni pogon ergele može naći u nezavidnom položaju s obzirom na hitnu potrebu preseljenja konja, zaposlenih djelatnika i prateće infrastrukture na drugu lokaciju (hrana za konje, oprema, fijakeri i dr.).

Izgradnja novih prostorija ergele 

S obzirom da se radi o 80 do 90 konja koji se uzgajaju u ergeli Lipik, preseljenje cjelokupnog stada na novu lokaciju, što je preduvjet za cjelovitost uzgojno selekcijskog rada, vrlo je teško izvedivo prvenstveno radi pronalaska odgovarajućih prijemnih objekata koji će zadovoljiti osnovne potrebe ergele te visoke troškove dugotrajnog održavanja pogona. Stoga je u posljednjih nekoliko godina Grad Lipik započeo projekt pripremanja projektne dokumentacije za izgradnju novih prostorija ergele Lipik, a prioritet je riješiti imovinsko-pravne odnose postojećih objekata i trajni ostanak konja u štalama na trenutnoj lokaciji, ističu iz Ministarstva.

"Ergela i konji lipicanci predstavljaju simbol Grada Lipika i ponos su hrvatske baštine, koju zajedničkim snagama moramo sačuvati. Izgradnjom novih prostorija cilj je iskoristiti dane prirodne resurse i planiranim atraktivnim sadržajima stvoriti jedinstvenu i cjelovitu turističku ponudu važnu za grad i okolicu te Hrvatsku u cjelini. Povezanost projekta s prirodnim okruženjem i stavljanjem naglaska na postizanje mikro i makro ambijenta doprinosi ekološkim, boravišnim i estetskim vrijednostima cjelokupnog prostora.

Ulaganjem u ovakav projekt direktno će se doprinijeti razvoju i brendiranju cijelog područja, ostvarit će se povrat investicije kroz omogućavanje dnevnih i višednevnih boravaka kroz cijelu godinu te će se generirati nova radna mjesta i zapošljavati lokalno stanovništvo", istaknula je ministrica Vučković prilikom posjete Državne ergele Lipik.

Projekt vrijedan 50 milijuna kuna

Grad Lipik, koji je i nositelj projekta izgradnje nove ergele, do sada je osigurao važeću građevinsku dozvolu, u idućem razdoblju planirano je osiguranje potrebnih sredstava, pokretanje javne nabave i početak izgradnje, a procijenjeni iznos projekta je oko 50 milijuna kuna.

Planirana je realizacija projekta kroz devet razvojnih etapa u razdoblju od tri godine, a namjera je dio aktivnosti projekta, prema tipu prihvatljivosti operacija i troškova, financirati pomoću EU sredstava, a veći dio sredstvima iz državnog proračuna, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako prenose neki lokalni mediji, u izjavama nakon obilaska Državne ergele Lipik najavljeno je da bi izgradnja nove ergele lipicanaca u Lipiku trebala početi ove godine, a vrijednost te prve faze je 14 milijuna kuna.  


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ergela Lipik Lipicanci Ministrica Marija Vučković