Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agropoduzetništvo
  • 16.05.2016. 18:30

Lideri u agrobiznisu regije za jednim stolom

Druga regionalna konferencija o agrobiznisu "Preko polja do Europe" - o tržištima i fondovima!

Foto: HGK
  • 1.199
  • 121
  • 0

Ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Davor Romić na 2. regionalnoj agrobiznis konferenciji Preko polja do Europe, koja se održava u Novom Sadu, rekao je kako smo na putu do EU morali provesti mnoge reforme u poljoprivrednom sektoru, čiji su teret u značajnoj mjeri podnijeli naši proizvođači.

"Hrvatska je najmlađa članica europske obitelji te očekujemo da nam se uskoro pridruži i Republika Srbija", rekao je ministar.

I potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo istaknuo je kako želimo podijeliti svoja iskustva pristupanju EU kako bi Srbiji put do članstva bio jednostavniji i brži.

Srbija jedno od najznačajnijih tržišta

"I suradnja hrvatskih i srpskih prehrambenih i poljoprivredno-prehrambenih tvrtki, koje su svoje tržište našle na području regije, dokaz su tradicionalno dobre suradnje. Danas je Srbija jedno od naših najznačajnijih tržišta. U 2015. godini u Srbiju smo izvezli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od nešto više od 150 milijuna eura dok je iz Srbije uvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 88 milijuna eura", rekao je Škorić.

Za kvalitetno korištenje EU fondova važna je prilagodba Programu ruralnog razvoja i prilagođavanje procedura na način da budu "user friendly".

Hrvatska je pak od 1993. do 2015. u Srbiju uložila ukupno 704 milijuna eura. Romić je dodao i kako je put Hrvatske u EU bio dug i zahtjevan, ali već tijekom pretpristupnog razdoblja značajno smo profitirali.

Ministrica poljoprivrede i zaštite okoliša Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković rekla je kako su zemlje regije pojedinačno mala tržišta, ali udruživanjem i zajedničkim nastupom na svjetskim tržištima, a posebno udruživanjem agro kompanija, lakše se plasiraju proizvodi.

Prijenos iskustava u korištenju poljoprivrednih fondova

"Zajednička poljoprivredna politika EU najbitnija je od svih politika pa bi slijedom toga upravo poljoprivrednici trebali imati najviše koristi od ulaska Srbije u EU", smatra potpredsjednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić. Dodao je i kako su im izrazito vrijedna iskustva Hrvatske gospodarske komore, odnosno kako je i na koji način HGK pomagala i pripremala svoje članice za ulazak na EU tržište.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković je istaknula: "S druge strane, mogućnosti za suradnju su brojne poput zajedničke organizacije stručnih skupova i konferencija, kušanja i ocjenjivanja proizvoda, prijenosa iskustava u korištenju sredstava pretpristupne pomoći EU te stručna pomoć u primjeni zajedničke poljoprivredne politike EU".

Agrokor investira u znanje

"Poljoprivredni biznis karakteriziraju prirodne zakonitosti pa je nama tako bilo potrebno pet godina na zatvorimo puni ciklus kada smo investirali u svinjogojstvo. Najveći problemi s kojima smo se susretali su znanje odnosno neznanje i na kraju smo najuspješniji ondje gdje smo investirali odnosno kupili znanje", rekla je potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.

Članica Uprave Podravke Olivija Jakupec govorila je sirovinama koje koristi Podravka pa tako danas, godišnje koriste 21.000 tona voća i povrća od kojih je 80% kupljeno na RH tržištu. "To sigurno pokazuje odgovornost prema hrvatskom agragru, ali pokazuje i koliko je Podravka napredovala jer je prije samo pet godina godišnje trošila 10.000 tona voća i povrća."

Foto: HGK


Tagovi

HGK Preko polja do Europe Hrvatska Srbija Tržište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić