Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ličinka velikog voskova moljca
  • 15.05.2017. 18:00

Ličinka rješenje za plastični otpad?

Rješenje za razgradnju plastike koja zagađuje životnu sredinu mogla bi biti ličinka velikog voskova moljca. Grupa znanstvenika je otkrila da ona može probaviti polietilen, koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže.

Foto: C
  • 1.951
  • 164
  • 0

Rješenje za razgradnju plastike koja zagađuje životnu sredinu mogla bi biti ličinka velikog voskova moljca - Galleria mellonella. Grupa znanstvenika je otkrila da ona može probaviti polietilen, koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže.

Ličinke nagrizaju plastiku za manje od sat vremena

Plastika se teško razgrađuje i izuzetno je otporna. Federica Bertocchini iz španjolskog Centra za nacionalna istraživanja (CSIC) otkrila je osobine ličinke koje mogu pomoći.

Ona je pčelar amater, a navedena ličinka oštećuje saća košnica. Primijetila je da su se na vrećicama, u koje je stavljala zaraženo saće, pojavile rupe. Istraživanje je provedeno i na vrećicama u Velikoj Britaniji. One su, zahvaljujući stotinama ličinki, nagrižene za manje od sat vremena.

Svaka osoba godišnje upotrijebi oko 230 vrećica, a to je više od 100.000 tona otpada. Da bi se one razgradile, potrebno je čitavo stoljeće!

Industrijska proizvodnja?

Vjeruje se da one, ne samo da jedu plastiku, nego je kemijski razlažu pomoću žlijezda slinovnica.

"Ako je riječ o jednostavnom enzimu, onda bismo ga mogli proizvoditi u industrijskim količinama zahvaljujući biotehnologiji", rekao je Paolo Bombelli, jedan od autora istraživanja sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Foto: César Hernández/CSIC


Izvori

EurActiv


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]