Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 11.05.2015. 13:15

Latinska Amerika - hraniteljica svijeta?

Velik prostor u budućoj proizvodnji hrane u Latinskoj Americi otvoren je za mala i srednja gospodarstva.

Foto: depositphotos.com,
  • 584
  • 37
  • 0

Latinska Amerika bi mogla biti hraniteljica svijeta sa svojom proizvodnjom hrane. Najavio je to o ulozi poljoprivredne proizvodnje na svjetskoj razini u Južnoj Americi Ricardo Sánchez López, direktor Održive svjetske sigurnosti hrane pri Konzervacijskom vijeću Latinske Amerike.

Sánchez López naglasio je ulogu koju ima brazilska proizvodnja hrane kao ključni proizvođač zaliha hrane koje će nahraniti globalnu populaciju. Podupire i Zero Hunger inicijativu koja ima za cilj iskorijeniti glad i ekstremno siromaštvo u Brazilu, koja je nastala za vrijeme predsjedništva Luiza Lule da Silve u 2003 i pokazala se vrlo uspješnom. Sánchez López, koji je izabran za koordinaciju održive proizvodnje hrane u Latinskoj Americi, vidi velik prostor za mala i srednja obiteljska gospodarstva.

Mijenja se sustav proizvodnje hrane u Latinskoj Americi

Intenzivne monokulture, intenzivno stočarstvo, poljoprivredne su konstante ovog kraja, no sada se stavlja naglasak na male proizvođače. "Povećanje kapaciteta tla, sigurnosti u proizvodnji hrane, zaštita bioraznolikosti su izazovi koji su pred nama i mi se s njima nosimo zasad uspješno. Dolazi do krčenja šuma zbog širenja poljoprivrednih površina, pretvaranja neplodnog tla u plodno, a cilj je da poljoprivrednici i institucije za očuvanje okoliša rade zajedno. U Brazilu, Meksiku, Kolumbiji pa i Argentini, sve se više zemlje koristi za proizvodnju. Kakao, drvna industrija, ne samo soja, doseže proizvodnju koja bi mogla igrati veliku ulogu na svjetskom tržištu."

Osiguravanje tehničke podrške, praktičnih informacija i dostupnost tržištu su ključni, kaže Sánchez López koji bi volio vidjeti da se, kako navodi, rezervno zemljište koje je još uvijek uvelike dostupno u latinskom dijelu Amerike, vrati u proizvodnju i efikasniju upotrebu jer zemlja ne daje svoj maksimum. Ohrabruje se daljnja debata i međunarodna suradnja u iskorjenjivanju siromaštva kako bi se zemlje suočile s izazovima današnjice.

Foto: depositphotos.com, @sunsinger


Tagovi

Ricardo Sánchez López Zero Hunger Tržište Očuvanje okoliša Rezervno zemljište Luiz Lula Da Silva Latinska Amerika Brazil Argentina Meksiko Održiva proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]