Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 09.06.2015. 13:35

Lateralnim kanalom počinje nova era proizvodnje!

Otvoren je višenamjenski lateralni kanal Zmajevac-Kneževi Vinogradi. Kanal je dug 12,3 kilometra, gradi se dvije godine, a koštao je 102 milijuna kuna.

Foto: depositphotos.com,
  • 446
  • 84
  • 0

Višenamjenski lateralni kanal između Zmajevca i Kneževih Vinograda u Baranji je otvoren. Gradio se dvije godine, dug je 12,3 kilometara, a koštao je 102 milijuna kuna. Osim zaštite od štetnog djelovanja voda, osigurat će i dovoljne količine za navodnjavanje 5.500 hektara poljoprivrednih površina u baranjskoj Općini Kneževi Vinogradi. Voda iz sustava za navodnjavanje, kako je rekao generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, poljoprivrednicima će biti na raspolaganju do kraja godine.

Ovdje će se tijekom vegetacijskog perioda, voda zahvatom iz Dunava upuštati u kanalsku mrežu tijekom sušnog razdoblja i tako omogućiti navodnjavanje Dunavskog rita.

Štitit će od poplava, ali i navodnjavati 5.500 hektara poljoprivrednog zemljišta

Izgradnja lateralnog kanala i reverzibilne crpne stanice promijenit će - prema navodima ministra Jakovine, strukturu zemljoradnje u Kneževim Vinogradima, a kasnije i u cijeloj zemlji.

"Moderni sustavi navodnjavanja nisu predviđeni za tradicionalne ratarske kulture poput žitarica, a cilj je promijeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj kako bi se više proizvodilo voće i povrće", rekao je prilikom otvorenja kanala ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napominjući kako bolji dohodak od radno intenzivnih kultura moraju preorijentirati poljoprivrednike.

Na novinarski upit kako komentira neisplativost navodnjavanja u zemlji u kojoj nema dovoljno hladnjača, preradbenih kapaciteta i tržišta, odgovorio je kako za to u slijedećih sedam godina postoji 2,5 milijardi eura, odnosno 333 milijuna eura godišnje kroz Program ruralnog razvoja te pozvao lokalne zajednice, ali i pojedince da predlože projekte kako bi se povukao taj novac.

Unapređenje tehnologije proizvodnje

Cilj je veća proizvodnja radno intenzivnih kultura - voća i povrća, kako bi poljoprivrednici ostvarili i veći dohodak. Tako bi se riješili problemi loših klimatskih uvjeta - suša i poplava.

"Programom ruralnog razvoja predviđena je gradnja velikih sustava navodnjavanja, vrijednih 15 milijuna eura u svakoj hrvatskoj županiji", dodao je Jakovina pozivajući županije da pripreme projekte navodnjavanja jer su oni nužni, kako je rekao, radi povećanja prinosa i bolje tehnologije proizvodnje, ali i kompenzacije loših klimatskih uvjeta koje imamo.

Uz višenamjenski lateralni kanal izgrađena je i reverzibilna crpna stanica kapaciteta pet prostornih metara vode u sekundi, ali i šest sustava i sifona te jedna vodna stepenica i četiri mosta. Hrvatske vode s izgradnjom su počele 2013. godine i tijekom toga vremena iskopale su ovdje 500.000 prostornih metara zemlje, a isto je toliko i nasipano uz novi kanal.

"Posebnost crpne stanice je u tome što će se tijekom sušnih perioda voda iz Dunava prebacivati preko nasipa u novi kanal te proslijeđivati na okolne njive, dok će u slučaju velkih oborina i poplava na njivama vodu iz kanala vraćati u Dunav", objasnio je direktor Plišić.

Foto: depositphotos.com, @lucidwaters


Tagovi

Lateralni Kanal Kneževi Vinogradi Zmajevac Baranja Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina Generalni direktor Ivica Plišić Hrvatske vode Navodnjavanje Poljoprivredne površine Program ruralnog razvoja Voće Povrće Radno intenzivne kulture


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]