Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-ova Hrvatske Život
  • 20.11.2017. 12:00

Laslo: Zakon o OPG-ima treba olakšati administraciju, a ne kažnjavati seljake

Ne vidim kroz prijedlog zakona kako će se pripomoći onim OPG-ovima koji su ni krivi ni dužni želeći raditi i razvijati svoj OPG, došli u blokadu. S tim zakonom treba donijeti i kako oživjeti preostale i ako se neke može povratiti, naglasio je predsjednik Udruge OPG-ova Hrvatske Život, Antun Laslo.

  • 1.894
  • 204
  • 0

Zakon o obiteljskom gospodarstvu jedan je od iznimno važnih zakona u sferi poljoprivrede koji bi napokon trebao zaživjeti. Međutim, predsjednik Udruge OPG-ova Život Antun Laslo, kaže da je teško reći što će zakon uopće donijeti OPG-ovima.

"Od našeg osnutka inzistirali smo na tome da je nužan zakon jer danas Osječko-baranjska županija kao "najpoljoprivrednija" ima jednak broj OPG-a kao Splitsko-dalmatinska županija. To nije realno. Ne podcjenjujem ljude koji se bave poljoprivredom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali mislim da ne možemo biti ravnopravni", kaže Laslo.

Nacrt prijedloga zakona o OPG

Hrvatska bi, dodaje, trebala imati OPG-ove koji bi, osim osiguranja vlastite egzistencije, proizvodili dovoljno kvalitetne hrane za Hrvatsku, ali i za izvoz.

"Mi smo kao udruga inzistirali da sudjelujemo u izradi zakona, ali resorno ministarstvo nije prepoznalo naše prijedloge i zahtjeve. Našim seljacima ne treba stavljati na teret veliku administraciju i kazne. Očito je da zakon nisu kreirali stručnjaci već pravnici. Naša inicijativa i zahtjev je da zajedno prijeđemo još jednom oko tog zakona. Uvjeren sam da će biti bolje ako se usvoji neka naša ideja", dodao je Laslo.

Prijedlozi "Života" su da se olaška administracija, a ne da se ljude dovodi u situaciju da ih se kažnjava.

"Na terenu imamo uigranu ekipu Savjetodavne službe koja bi trebala pomagati OPG-ovima i treba te ljude koristiti. Ne vidim kroz ovaj prijedlog zakona kako će se pripomoći onim OPG-ovima koji su ni krivi ni dužni želeći raditi i razvijati svoj OPG, došli u blokadu. S tim zakonom treba donijeti kako oživjeti preostale i ako se neke može povratiti", naglasio je Laslo.

Što je još rekao, pogledajte u videu.


Tagovi

Antun Laslo Udruga OPG-a Život Zakon o OPG


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]