Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 17.12.2021. 07:30

Lambert: Poljoprivrednici moraju znati promjene pravila ZPP-a do proljeća

Predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Christiane Lambert komentirala je aktualna pitanja u EU poljoprivredi - od ZPP-a, preko cijene gnojiva do eko shema.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 3.476
  • 232
  • 3

U ekskluzivnom intervjuu za Euractiv, predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Christiane Lambert, osvrnula se na glavna poljoprivredna pitanja u Europi i Francuskoj koja od 1. siječnja 2022. godine preuzima rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU. 

"Važno je da svi ispoštuju rokove, a dobili smo obećanje da će se oni maksimalno skratiti kako bi promjene novog ZPP-a članice dobile u ožujku ili travnju što nam je izuzetno važno".

Vruća tema je Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) usvojena u studenom, odnosno činjenica da će 27 država članica EU-a do 31. prosinca morati podnijeti svoje nacionalne strateške planove Europskoj komisiji na čiji će se odgovor vjerojatno morati čekati do kraja ljeta 2022. godine, što, kako komentira Lambert, posebno zabrinjava farmere. Naime, kaže da će se radi prigovora oni vraćati državama članicama na ispravke i ponovo slati Komisiji.

Ističe da će od francuskog ministra poljoprivrede, za vrijeme predsjedanja Francuske Vijećem EU zahtijevati da bude strog prema Komisiji. Otkriva kako se razmatralo nekoliko opcija za nacionalne planove zbog visokih zahtjeva za očuvanjem okoliša i zelenih akcija zbog kojih bi se moglo dogoditi da farmeri izgube potpore. "Moglo bi se dogoditi da vrlo malo njih ispuni ciljeve, što znači da ne bi bilo očekivanih ekoloških rezultata. Cilj je imati što više onih koji zadovoljavaju eko zahtjevima", poručila je.

Cijena gnojiva raste

Što se tiče rasta cijene gnojiva, Komisija i dalje inzistira da je porast više posljedica poskupljenja energije nego zabrane uvoza tekućih, a što se trenutno preispituje. 

"Sigurno je da nagli rast cijene plina ima ogroman utjecaj na cijenu gnojiva koja se udvostručila ili čak utrostručila, ovisno od vrste. Strategija ruskog predsjednika, Vladimira Putina, ima veliki utjecaj na europske poljoprivrednike, što je zabrinjavajuće u smislu povećanja cijena i dugoročnoj dostupnosti gnojiva", komentirala je. 

Pesticidi – pitanje oko kojeg se lome koplja

Važno pitanje koje se nameće za novo predsjedništvo je pitanje pesticida. Naime, u rujnu je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Svjetskom kongresu očuvanja prirode obećao ukidanje sintetskih pesticida, na što se pozivaju mnoge nevladine organizacije iz Francuske.

"Macron je rekao da će Francuska ubrzati postupno ukidanje pesticida, a osam dana kasnije odustao je i umjesto toga izjavio da želi ubrzati europsko usklađivanje pravila i što prije ukinuti problematične proizvode", pojašnjava Lambert.

Ona kaže da se poljoprivrednike ne smije dovesti u slijepu ulicu i spriječiti ih da tretiraju svoje usjeve. "Trenutno nema alternativnih rješenja koja bi u potpunosti zamijenila ova sredstva. Kako imamo jedinstveno tržište, ne može svaka zemlja pojedinačno donositi odluku u vezi njihove primjene", upozorila je dodajući da će Francuska raditi na usklađivanju pravila na europskoj razini kako bi se poboljšala upotreba sredstava za zaštitu bilja te ubrzati regulativu i jedinstvenu definiciju biokontrole.

Negodovanje nevladinih organizacija

Komentirala je i to što su nevladine ekološke organizacije objavile izvješće u kojem tvrde da u nacionalnim strateškim planovima nema podrške zelenim akcijama.

"Što god predložili, nevladine organizacije nikada neće biti zadovoljne. S njima treba razgovarati, ali poljoprivrednici su ti koji moraju provesti stvari."

Naime, istaknute europske nevladine organizacije, World Wide fond za prirodu (WWF), Europski ured za okoliš (EEB) i BirdLife su analizirale 166 eko shema koje se predlažu u nacionalnim strateškim planovima za ovaj sektor te zaključile da će manje od petine eko-programa osmišljenih za nagrađivanje ekološki orijentiranih farmera u EU-u imati efekta.


Tagovi

Copa Studija Agrarna politika ZPP Christiane Lambert Gnojiva Pesticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.