Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokumentacija za zakup zemljišta
  • 09.07.2014. 09:40

Lakše do zemlje!

Novim se Pravilnikom o dokumentaciji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta smanjilo vrijeme potrebno za prikupljanje dokumenata, za što je do sada bilo potrebno najmanje 113 dana. Ipak, redovi su još uvijek veliki.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 538
  • 88
  • 0

"Uskoro će svi zainteresirani lakše ostvarivati prava na zakup državnog zemljišta", najavljivano je u travnju. Dosadašnja je praksa nalagala da jedinice lokalne samoprave Agenciji za plaćanja dostavljaju brojnu dokumentaciju, koja je sadržavala zahtjev sudionika, uvjerenje o namjeni nekretnine, izvod iz posjedovnog lista, zemljišno-knjižni izvadak, kopiju katastarskog plana, očitovanje o dosadašnjem zakupu, geodetski elaborat, uvjerenje o dosadašnjem raspolaganju te očitovanja Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i javne ustanove za raspolaganje zaštićenim područjem.

Novim se Pravilnikom o dokumentaciji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta smanjilo vrijeme potrebno za prikupljanje dokumenata, za što je do sada bilo potrebno najmanje 113 dana.

Kao i prema najavama, prikupljanje dokumentacije se sada može obaviti u roku od tri tjedna. Jedinice lokalne samouprave od sada su dužne dostaviti samo zahtjev zainteresirane osobe i očitovanje o dosadašnjem raspolaganju, a ostale dokumente u suradnji s nadležnim institucijama, prikuplja Agencija za poljoprivredno zemljište. Naime, brojne jedinice lokalne samouprave nisu na vrijeme, a neke čak ni do sada nisu Agenciji podnijele brojno stanje državnih čestica. Je li situacija za poljoprivrednike olakšana?

Radi se o velikom koraku naprijed, koji su s veseljem dočekali svi oni koji su do sada imali iskustva s dugotrajnim postupcima zakupa državnog zemljišta. Naime, poznat je slučaj u Istri kada su zainteresirane osobe podnijele zahtjev za zakup zemljišta još u listopadu 2013. Do odluke će ipak morati pričekati do rujna pa će prema tome postupak trajati čak godinu dana! Koliko se toga moglo uložiti u proizvodnju u tih godinu dana, nije potrebno niti spominjati, stoga se u Agenciji nadaju da će ovakvi slučajevi biti stvar prošlosti.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Agencija za plaćanja u poljoprivredi Jedinice lokalne samouprave Dokumentacija Zahtjev za zakup Pravilnik o dokumentaciji Ministarstvo poljoprivrede Gospodarenje državnim zemljištem


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.