Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG
  • 25.11.2014. 13:30

LAG-ovima uskraćeni milijuni!

LAG-ovi će dostupan novac moći koristiti od jeseni. Hrvatska je već u predpristupnim pregovorima sama tražila smanjenje iznosa na nekih 2,5 do 3 posto od cijelog programa ruralnog razvoja, mada je europski minimum pet posto.

  • 352
  • 44
  • 0

Hrvatskim Lokalnim akcijskim grupama (LAG) u aktualnom sedmogodišnjem razdoblju od 2014. do 2020. godine stoji na raspolaganju 3% sredstava iz Fonda za ruralni razvoj koji je težak 303 milijuna eura.

U praksi to znači da će LAG-ovi dobiti sredstva za financiranje projekata na svom teritoriju. Cifra od tek nešto preko devet milijuna eura za LAG-ove je mala, ako se uspoređuje s praksom EU. Glavni razlog tome jest što su hrvatski pregovarači tražili da se domaćim LAG-ovima da manje od EU prosjeka od 5%, kako je rekao predsjednik LEADER mreže Hrvatske Milan Medić na radionici "Strateško programiranje Lokalnih razvojnih strategija u okviru priprema i provedbe Mjere 19 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020."

Traži se politička volja za ispravak loših pregovara

LAG-ovi su zamišljeni da funkcioniraju pristupom od dna prema vrhu piramide (bottom-up). Pružaju pomoć malim poduzetnicima, OPG-ovcima u realiziranju njihovih projekata, pomažu javnom sektoru u ostvarivanju infrastrukturnih projekata, osobito u dijelu privlačenja sredstava iz EU. Odličan model koji je Europa zamislila i kojim ima za ulogu decentralizaciju centraliziranih sustava. Do sada, još uvijek ovise o sredstvima jedinica lokalne samouprave na čijem se teritoriju nalaze, a koji i nisu svoju obavezu uredno ispunjavali. U budućnosti mogu računati na sredstva iz spomenutog fonda, ali i pri tome su ih odmah u startu ograničili hrvatski pregovarači.

Strateško programiranje Lokalnih razvojnih strategija u okviru priprema i provedbe Mjere 19 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020

"LAG-ovi mogu računati sredstva iz mjere 19, za koju očekujemo da će biti raspisana u prvom tromjesečju iduće godine, a LAG-ovi će dostupan novac moći koristiti od jeseni. Hrvatska je već u predpristupnim pregovorima sama tražila smanjenje iznosa na nekih 2,5 do 3 od cijelog programa ruralnog razvoja, mada je europski minimum 5%. Države EU koje stvarno žele razviti svoj ruralni prostor, same mogu podići taj postotak i kod mnogih je on 10 do 20%", kaže Medić te naglašava kako ipak nije kasno da Hrvatska učini nešto po ovom pitanju:

Ispod 3 milijuna EUR po LAG-u je besmislen ulog!

Ministarstvo poljoprivrede može, dok još nije potpisalo sektorski sporazum s EU, tražiti da se ta sredstva dignu barem na EU minimum od 5%. To je stvar političke volje. Preporuka Europske komisije je da je besmisleno davati ispod tri milijuna eura po LAG-u u sedmogodišnjem razdoblju u kojem se nalazimo. Ministarstvo govori da će naši LAG-ovi u ovim uvjetima moći povlačiti do pet milijuna eura, ali realnost je da taj iznos bude prepolovljen.

Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 66 LAG-ova, a od toga ih je akreditirano 42, koji imaju potpisane ugovore s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odnosno Ministarstvom poljoprivrede.


Tagovi

LAG LEADER Milan Medić Decentralizacija Fond za ruralni razvoj Mjera 19 Lokalna akcijska grupa OPG Infrastrukturni projekti Europski minimun Sredsta Oštećeni LAG-ovi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.