Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.10.2008.

Kuterovac tiješi Pankretića - kukuruz 2

U IŠČEKIVANJU RJEŠENJE VIŠKOVA RATARSKIH PROIZVODA

  • 1.875
  • 91
  • 0

Na ovoj fotografiji napravljenoj prigodom otvaranja Beljske farme Topolik kod Osijeka vide se držažvni tajnik Krešimir Kuterovac i Ministar Božidar Pankretić. Kao da Kuterovac tješi Pankretića da će za par dana ipak riješiti problem kukuruza. Za kratko su ipak zaboravili na veliku brigu i ipak očekuju nekakvo rješenje.

Ipak je godina rekordna po urodu pšenice, kod koje je zabilježen višak od 100.000 tona, postoji problem viška 400-500 tisuća tona kukuruza, koji treba uskladištiti ili izvesti, iako i zemlje u okruženju također bilježe tržišne viškove kukuruza. Najavio je kako će se u ponedjeljak održati sastanak proizvođača i otkupljivača, na kojemu će se pokušati postići dogovor oko otkupa viškova kukuruza.

Predstavnici seljačkih udruga jasno će tražiti svoje. A to je da se poticaj za kukuruz ove godine poveća 1000 kuna, odnosno sa 1250 na 2250 kuna. S obzirom da je kukuruzom zasijano otprilke 400.000 hektara, to znači da bi se za povećanje poticaja u poljoprivredni proračun trebalo pronaći dodatnih 400 milijuna kuna. Na burzama se cijena kukuruza kreće oko 80 lipa za kilogram, a po toj bi se cijeni kukuruz trebao otkupljivati i u Hrvatskoj. Kako je prošle godine bila velika kriza na tržištu poljoprivrednih roba, veliki se broj seljaka odlučio zasijati kukuruz, a to se sada pokazuje ponovno neprofitabilnim.

Bilo bi dobro da je Kuterovac u petak na farmi Topolik rekao Pankretiću da ako dignu Hrvati još 100-tinjak ovakviih farmi kao što je ova Todorićeva na domak Osijeku i Dardi da problema s viškom kukuruza više neće biti. Do tada je riješenje. Pronaći način da se višak kukuruza izveze te tako pomogne seljacima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB