Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uporaba pesticida
  • 16.11.2015. 13:55

Kupovina pesticida uz osobnu iskaznicu

Tvrtke, učilišta i fakulteti koji su odradili predavanja o zaštitnim sredstvima, upisali su polaznike u FIS sustav, stoga će uz predočenje osobne iskaznice moći kupiti pesticide i nakon 26. studenoga.

  • 1.846
  • 308
  • 0

Zbog Zakona o održivoj uporabi pesticida, mnogi poljoprivrednici su se morali vratiti u školske klupe. Veliki proizvođači, vlasnici obiteljskih gospodarstava i distributeri obvezni su odslušati 15 sati predavanja o zaštitnim sredstvima, jer svi oni koji do 26. studenog ne polože ispit, neće moći kupovati pesticide.

"Prema našim informacijama i osobama koje su upisane u FIS sustav za Hrvatsku, predavanja je odslušalo između 60 i 70 tisuća polaznika. Edukaciju su većinom pohađali u organizaciji otvorenih učilišta, instituta i znanstvenih ustanova. No, polaznici još uvijek nisu dobili potvrdu o položenom ispitu. Iz Ministarstva poljoprivrede su nam odgovorili kako su zatrpani predmetima te da će iskaznice biti dostavljene u prvom dijelu sljedeće godine", rekao je stručnjak za mehanizaciju s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vjekoslav Tadić.

Registracija mehanizacije neće biti pravovremena

No, prema riječima našeg sugovornika, straha nema. "Tvrtke, učilišta i fakulteti koji su odradili predavanja, upisali su polaznike u FIS sustav, stoga će uz predočenje osobne iskaznice moći kupiti pesticide", naglasio je Tadić.

Osim ulaganja u edukaciju o održivoj uporabi pesticida, većinu poljoprivrednika očekuje trošak testiranja prskalica i raspršivača.

"U Hrvatskoj trenutačno postoji 12 tvrtki koje se bave registracijom mehanizacije. Do sada je pregledano između osam i 10 tisuća strojeva. Predviđa se kako poljoprivrednici posjeduju oko 70 tisuća komada različite mehanizacije pa je vidljivo da se neće stići sve registrirati do 26. studenog sljedeće godine", zaključio je naš sugovornik.


Tagovi

Zakon o održivoj uporabi pesticida Vekoslav Tadić FIS sustav Pesticidi Prskalice Raspršivači Registracija mehanizacije


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.