Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 09.12.2022. 10:30

Kupnjom gnojiva do osobnog tehnologa na gospodarstvu

Personalizirani pristup svakom gospodarstvu najučinkovitiji je, kažu iz tvrtke Timac Agro naglašavajući da je prodaja gnojiva zapravo početak suradnje s poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Timac Agro
  • 806
  • 109
  • 1

"Prodaja gnojiva za cijeli naš tim označava početak suradnje s proizvođačima, jer tek nakon aplikacije proizvoda kreću obilasci polja iz kojih naši partneri u proizvodnji povlače brojne benefite", kažu nam iz tvrtke Timac Agro d.o.o.

Naime, njihov poslijeprodajni proces sastavljen je od brojnih aktivnosti koje uključuju agronomsku potporu kupcima koji su primijenili proizvode. Kod preporuke gnojidbe uključuju niz faktora koji utječu na proizvodnju. Različite navike farmera po pitanju obrade tla, gnojidbe, zaštite, odabira kulture i sortimenta, te općenitog načina rada nekog gospodarstva zajedničkim zbrojem daju rezultat stanja u polju.

Njihovi prodajni predstavnici moraju se prilagoditi kako bi pronašli najbolju opciju za preporuku, a personalizirani pristup svakom gospodarstvu najučinkovitiji je, kako kažu, upravo zbog različitosti unutar istog sela, a naročito nekih većih regija.

Kakvu korist farmeri imaju od toga?

Jedan od ciljeva poslijeprodajnog procesa jest potvrda djelovanja gnojiva. Kako nam pojašnjavaju iz ove tvrtke, sve kreće od primjene proizvoda i lociranja polja na kojemu se nalazi kultura. Prodajni predstavnici tada u GIS aplikaciju unose polje i podatke vezane za proizvod, doze te pH tla kako bi od samog početka mogli pratiti cijeli proces.

"Kupci koji prvi puta primjenjuju specifična gnojiva, kao i dio stalnih kupaca ostavljaju kontrolni dio parcele za usporedbu", dodaju. Kada je riječ o krutom ili mikrogranuliranom gnojivu, potvrda djelovanja odrađuje se u početnim fazama razvoja biljaka kada se korijenov sustav razvija velikom brzinom, a završena je potrošnja rezervi iz sjemena.

Zadovoljstva kupaca popraćena pričama razvoja biljaka i prinosima

Tada prodajni predstavnici zajedno s proizvođačima vade biljke iz tla, prate dinamiku razvoja korijena i nadzemnog dijela biljke i ako postoji mogućnost rade usporedbu s kontrolnim dijelom parcele. "One gdje su primijenjeni biostimulatori obilaze se 10-14 dana nakon aplikacije kada se aminokiseline i ostali aktivni sastojci ugrade u biljno tkivo", napominju iz Timac Agra.

Ratar Branimir Živanović iz Beketinaca počeo je koristiti biostimulator Seactiv Axis na polju kukuruza. "Rezultati i kvaliteta proizvedene silaže bili su znatno bolji. Radi toga smo nastavili suradnju s ovom tvrtkom i kupili kruto gnojivo PhysioNatur PKS 41 koje ćemo aplicirana pšenici", kazao je.

S aplikacijom biostimulatora Seactiv Gold u dozi od tri litre po hektaru i HyperTopPhos gnojiva u količini od 250 kg/ha okušao se i OPG Blaženović Matija. "Zajednički učinak zaštićene ishrane bilja i dobre agrotehnike rezultirali su prinosom soje od 3,8 t/ha bez obzira na periode visokih temperatura i manjka oborina tijekom ove sezone", poručio je ovaj poljoprivrednik.

Svako polje posjećuju minimalno tri puta

Prema Timac Agru, svako polje tijekom sezone biva posjećeno minimalno tri puta u različitim periodima. "Osim potvrde djelovanja proizvoda, osnovni cilj nam je savjetovanje proizvođača o ostalim aktualnostima u usjevu koji su se ili bi se mogli pojaviti u tom dijelu godine", napominju.

Opće je poznato da se pojava štetnika i bolesti može brzo proširiti cijelom parcelom i učiniti značajno smanjenje prinosa, a upravo je to jedna od situacija koju nastoje pravovremeno spriječiti svojom prisutnošću na terenu i rješenjima iz struke.

Bez analize tla i stručne preporuke nema visokih prinosa

"U sezoni 2021./2022. obišli smo preko 1.000 parcela na kojim su primijenjeni proizvodi naše tvrtke, a ove sezone plan je još veći i detaljniji", govore nam. Kako kažu, za najvjernije proizvođače postoji opcija "demo kupac", koji tada zajedno sa prodajnim predstavnikom postavlja ogledno demo polje. "Cilj jest usporedba s dosadašnjom gnojidbom ili drugim proizvodima prisutnim na tržištu kako bi se utvrdile razlike u količini i kvaliteti prinosa", napominju.

Uspostavili vanjsku tvrtku za pokusna polja

Na takvim poljima poslijeprodajni proces je još detaljniji po pitanju podataka i broju obilazaka, a sve u svrhu prezentacije ostalim proizvođačima iz uže regije. Rezultati vaganja demo polja su javni i često donose pozitivan nastavak priče s kupcem i ostalim proizvođačima koji su se uvjerili na postojećem primjeru.

Dani polja u suradnji s tvrtkom Agrovelebit d.o.o.

Jedna dobra priča utemeljena na višegodišnjoj suradnji dolazi i iz Čakovaca. Mijo i Michael Horvatović kao i Igor Petričević Timac Agro gnojiva koriste već nekoliko godina, a ove sezone odlučili su se na svoje kukuruze primijeniti Duofertil 46 i Seactiv Axis na svim površinama. Unatoč suši i ekstremnim temperaturama za vrijeme vegetacije u prosjeku su vršili između osam i devet tona kukuruza po hektaru.

Michael je kao najmlađi član ovog obiteljskog udruženja imao želju isprobati proizvod sa sporo otpuštajućim dušikom, Sulfammo 30, koji je usporedio sa dosadašnjim navikama primjene dušika. Razlika na korijenu i stabljikama biljaka vidjela se još u početnim fazama razvoja. U svom je pokusu na pojedinim parcelama postigao povećanje prinosa i do 25 posto u usporedbi s klasičnim ureičnim oblicima dušika.

"Ove smo godine uspostavili vanjsku tvrtku koja provodi pokusna polja za zaštitu, sorte i ishranu bilja gdje smo sklopili ukupno 21 varijantu gnojidbe s ključnim razlikama koje često srećemo u praksi", kazuju iz spomenute tvrtke.

Plan je, dodaju, održati i velike dane polja na koje će pozvati brojne trenutne i potencijalne kupce, te distributere kako bi prezentirali dobivene rezultate i zaključke. Obavijesti o održavanju tog događaja pratite putem njihove Facebook stranice i portala Agroklub.

Pogledajte što kaže njihov kupac Matej Srimac:


Tagovi

Timac Agro Prodajni predstavnici Gnojiva Biostimulatori Dani polja Demo kupci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo