Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Piskač
  • 26.02.2022. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Prgomelje

Bez analize tla i stručne preporuke nema visokih prinosa

Za što bolji i kvalitetniji prinos pokušao sam razne kombinacije gnojiva i oplemenjivača, no shvatio kako vidljivog pomaka neće biti bez detaljne analize tla. To mogu zahvaliti tvrtki Timac Agro, kaže Zoran Piskač, uspješan ratar i višestruki državni prvak u oranju.

Foto: Branka Sobodić
  • 1.675
  • 298
  • 0

Osim što se dugi niz godina uspješno bavi poljoprivrednom, Zoran Piskač iz Prgomelja pored Bjelovara poznat je i kao višestruki državni prvak u oranju s kojim se po prvi puta susreo još kao 12-godišnji dječak. 

Prvo natjecanje na kojem je sudjelovao održano je 1995. godine u Koprivnici, nakon čega je uslijedila stanka sve do 2004., kada je organizirano županijsko natjecanje u Severinu u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. Osvojio je tada prvo mjesto, što je zapravo bio svojevrstan početak ostvarivanja vrhunskih rezultata. 

"U poljoprivredi sam od malih nogu i posljednjih desetak godina bavimo se isključivo ratarstvom", kaže navodeći da uzgajaju kukuruz, pšenicu i soju. Od mljekarstva su odustali jer je cijena mlijeka preniska. Došli su, dodaje, do zaključka da je krave najbolje prodati i prebaciti se na obrađivanje zemlje. Danas imaju više od 100 hektara, 60 odlazi na uzgoj kukuruza, 30 na soju i isto toliko na pšenicu.

"Budimo iskreni, poljoprivredni gospodarstvenici su uvijek pomalo nezadovoljni situacijom na tržištu, cijenama, uvjetima, poticajima, no ratarstvo je sezonski posao koji od prosinca do travnja ima pauzu", kaže mladi Bjelovarčanin napominjući da na njegovom gospodarstvu, s obzirom da pružaju i usluge kombajniranja i prijevoza, u tom periodu najviše borave u radionicama i rade na održavanju strojeva i mehanizacije. 

Sve kreće od detaljne analize tla 

Ističe kako je prošla godina što se tiče prinosa kultura bila zadovoljavajuća. S kukuruzom je zbog suše bilo malo problematično, no pšenica i soja su zadovoljile njegova očekivanja. Tijekom dugogodišnjeg rada, Piskač je za što bolji i kvalitetniji prinos pokušao razne kombinacije gnojiva, oplemenjivača i raznih proizvoda, no shvatio je kako vidljivog pomaka neće biti bez detaljne analize tla. 

Suradnja s tvrtkom Timac Agro 

"To mogu zahvaliti tvrtki Timac Agro koja nam je ponudila suradnju", napominje otkrivajući da su im rezultati analize tla bili jako, jako loši. "Shvatili smo da nešto pod hitno moramo mijenjati i potom smo se odlučili za njihova gnojiva koja su među skupljima, no količinski ih je potrebno dosta manje. Ono najbitnije, kvalitetnim gnojivima sam uspio riješiti svoj agronomski problem", otkriva.

Gnojiva spomenute tvrtke koriste već šest godina i jako su zadovoljni. Primjerice, količinu fosfora u tlu su s početnih 2,5 podigli na 7. Prvi “pokus” su odradili na pola parcele i vrlo brzo uvidjeli da sve funkcionira jako dobro. "Rade profesionalno, imaju stručne djelatnike, o novitetima prvo informiraju svoje stalne klijente, pružaju nam konstantnu podršku. Zaista su nam uvijek na raspolaganju", hvali suradnju Zoran Piskač.  

Timac Agro specijalizirana je tvrtka za industrijsku proizvodnju oplemenjivača tla, proizvoda za ishranu biljaka i hranidbu životinja. Djelatnici u susret izlaze svim zahtjevima poljoprivrednih proizvođača, a osnovna područja djelovanja su ishrana biljaka, primjena mineralnih gnojiva i unaprjeđenje njihove iskoristivosti u biljnoj proizvodnji kao i poboljšanje osobina zemljišta. Gnojidba i hranidba životinja individualno su prilagođene potrebama poljoprivrednika, uz neizostavne stručne preporuke koje se tiču same proizvodnje. 

Suradnja s tvrtkom Timac Agro traje šest godina

Prodajna predstavnica Kristina Novak otkriva kako na području Bjelovarsko - bilogorske županije surađuje s između 250 i 300 poljoprivrednih gospodarstava. Najveća razlika u primjeni njihovih gnojiva vidljiva je u zemljištima koja su na većini područja uglavnom kisela.  

"Osim u Hrvatskoj, Timac je prisutan u još 130 zemalja širom svijeta. Prodajemo razna gnojiva, što granulirana, što tekuća. Nikada u gnojidbu ne idemo napamet, već probleme rješavamo zajedno s našim poljoprivrednicima", napominje dodajući da sve kreće od detaljne analize tla. Nakon intervencije i preporuka, nastavljaju pratiti njihov rad, donose stručne zaključke. "Uvijek smo na terenu jer nam je cilj biti blizu naših klijenta", naglašava otkrivajući da trenutno imaju 30 prodajnih predstavnika, od kojih se svatko brine za manji dio terena.

Najvažniji je indvidualan pristup 

Ova tvrtka za proizvodnju gnojiva koristi vlastite patente. Svakom poljoprivredniku prodajni predstavnik detaljno prezentira trenutnu situaciju te smjer u kojem bi trebao nastaviti raditi. Velik broj poljoprivrednika ratarske kulture još uvijek uzgaja po principu stare gnojidbe, no s obzirom na današnji napredak tehnologije koji jamči kvalitetniji rezultat, sve više njih se ipak odlučuje na informiranje i educiranje. 

"Neki poljoprivrednici koriste široku paletu naših proizvoda, dok kod drugih pristupamo samo rješavanju određenih problema. Najvažniji je individualan pristup. U svakoj županiji, pa i na parceli je situacija potpuno drugačija", poručuje Novak dodajući da tada nastupaju stručnjaci ove tvrtke i rade sve što je u njihovim mogućnostima. Želja im je, kaže, poljoprivrednike potaknuti na usvajanje noviteta, a potom i ostvarivanje rezultata s kojima će biti zadovoljni. 

Hvaleći ovu suradnju, Piskač nije propustio prokomentirati određene nelogičnosti s kojima se susreo kada su u pitanju državni poticaji i prijava na EU fondove. Kaže da se u tom pogledu godinama ništa ne mijenja, dok vladajući s druge strane konstantno nešto obećavaju. 

"Poljoprivrednici su uvijek suočeni s hrpom problema. Najveći problem je što se poticaji dodjeljuju prema pustim hektarima, a ne prema kriterijima proizvodnje, odnosno kvalitete i kvantitete. Dakle, poticaje dobiva vlasnik zemlje, a ne osoba koju ju obrađuje", kaže.

Prema njegovim riječima, ispada da ratar ulaže svoj novac, vrijeme, znanje i trud, dok vlasnik ne radi ništa, već samo dobiva novac. Taj segment bi se pod hitno trebao mijenjati jer, napominje, s poticajima se potiče sve, osim same proizvodnje. Otkriva i da se prije tri godine prijavio na mjeru jednog EU fonda koja se ticala kupnje novih strojeva. Imao je pravo na 70 posto povrata, podnio zahtjev i onda je sve palo u vodu.

Oranje je vrsta sporta 

S obzirom da se nalazi u zoni grada, nije mogao dobiti potrebne bodove za prolaz prijave. "Za mene je to bilo potpuno besmisleno, a prema veličini gospodarstva sam imao pravo na investiciju u visini šest milijuna kuna što bi naše poslovanje svakako podiglo na još višu razinu", prisjeća se i naglašava da bi se takva pravila morala mijenjati čim prije, kao i uvjeti za zakup zemlje, neriješeni poticaji i još mnogo toga.

"Mi koji zaista živimo od poljoprivredne radimo čuda i čudesa, stalno smo u pokretu, educiramo se, napredujemo, radimo od jutra do mraka, učimo, stvaramo. Od pustih hektara nema ništa, a mnogi za njih dobivaju novac", poručuje ovaj 41-godišnji poljoprivrednik koji konstantno prati novu tehnologiju, kupuje modernu opremu i mehanizaciju. 

Vjeran je gnojivima ove tvrtke 

Kada su u pitanju natjecanja u oranju, ovaj višestruki prvak, otkriva nam da je na županijskim uvijek bio prvi dok je na prvom državnom osvojio sedmo mjesto, zatim peto, četvrto, treće, dva puta drugo i tri puta prvo. Također, Republiku Hrvatsku je predstavljao na svjetskim natjecanjima u Francuskoj, Njemačkoj i Keniji, gdje je, napominje, zbog organizacijskih poteškoća, odnosno neosiguravanja traktora i plugova od strane organizatora, završio u ulozi suca.

"Iako mnogima nije poznato, oranje je vrsta sporta, a natjecanje se sastoji od ocjenjivanja čak 13 elemenata", opisuje. Boduju se pravac, dubina, zaoravanje biljnih ostataka, gleda se da nema zračne šupljine na nagnutosti brazde i slično. Poznate su dvije kategorije oranja, oranje s ravnjacima i premetnjacima, dok samo natjecanje traje dva dana, uz zadane parcele i vrijeme.


Fotoprilog


Tagovi

Zoran Piskač Kristina Novak Timac Agro Uzgoj pšenice Uzgoj kukuruza Uzgoj soje Suradnja Analiza tla Gnojidba


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]