Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 03.04.2014. 12:15

Kupnja traktora ili žitnog kombajna putem IPARD-a

Mogućnost ulaganja u kupnju traktora i žitnih kombajna izazvala je veliki interes korisnika za prijavu na natječaj za mjeru 101 IPARD-a. MP i Agencija za plaćanja zaprimili su veliki broj upita za pojašnjenje kriterija i uvjeta propisanih Pravilnikom, a evo i pojašnjenja.

Foto: depositphotos.com
  • 966
  • 129
  • 0

Mogućnost ulaganja u cjelokupnu poljoprivrednu mehanizaciju, posebice ulaganja u kupnju traktora i žitnih kombajna, izazvala je veliki interes potencijalnih korisnika za prijavu na natječaj za mjeru 101 IPARD programa. Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimili su veliki broj upita potencijalnih korisnika za pojašnjenje pojedinih kriterija i uvjeta propisanih Pravilnikom o provedbi mjere 101 IPARD programa vezano uz kupnju mehanizacije, tj. kupnju traktora i žitnih kombajna. Slijedom toga, u nastavku donosimo pojašnjenje.

Pojašnjenje kriterija i uvjeta za kupnju traktora

U Specifičnim kriterijima za ulaganja u traktore (Prilog VII Pravilnika o provedbi mjere 101) propisana je maksimalna prihvatljiva snaga traktora za određenu veličinu kapaciteta/površine unutar svakog sektora ulaganja/vrste proizvodnje.

Ukoliko u fazi podnošenja prijave za ulaganje u nabavku traktora, Agencija za plaćanja zaprimi ponude za traktor veće snage (kW) u odnosu na kapacitet/površinu koju podnositelj ima prilikom podnošenja prijave, a ne namjerava povećati kapacitet/površinu na kraju ulaganja (prilikom podnošenja Zahtjeva za isplatu) u skladu sa snagom traktora u priloženim ponudama, od podnositelja će se tražiti da ponovi postupak prikupljanja ponuda za traktor u skladu s postojećim kapacitetom/površinom.

Korisnici koji su prijavili ulaganja u nabavu traktora veće snage od dozvoljene jer su planirali povećanje kapaciteta/površina, a već sada znaju da povećanje do kraja ulaganja neće dostići, morat će ponoviti postupak prikupljanja ponuda za traktor prihvatljive snage. U protivnom, trošak nabave traktora biti će u cijelosti izuzet od ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja.

Pojašnjenje uvjeta i kriterija za kupnju žitnog kombajna

Nabava žitnog kombajna u sektoru voća i povrća nije prihvatljiv trošak jer ne odgovara tehnologiji proizvodnje u sektoru voća i povrća te Agencija za plaćanja takvu nabavu neće odobriti. Nadalje, podnositelj prijave koji nabavlja žitni kombajn u ostalim dozvoljenim sektorima (sektorima mljekarstva, govedarstva, svinjogojstva, peradarstva, jaja) mora imati poljoprivredne površine pod žitaricama i/ili uljaricama. Prilikom prijave na natječaj (u investicijskoj studiji ili poslovnom planu) potrebno je navesti površinu pod žitaricama i/ili uljaricama, a podnositelj mora dokazati postojanje vlastite proizvodnje pod žitaricama i/ili uljaricama proizvodnjom upisanom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Nije prihvatljivo ulaganje u nabavu žitnog kombajna za one podnositelje koji će isključivo iz usluge drugim poljoprivrednim gospodarstvima obavljati žetvu. Nadamo se da će navedena pojašnjenja otkloniti nedoumice vezane uz zadovoljenje kriterija i uvjeta propisanih Pravilnikom o provedbi mjere 101 IPARD programa vezano uz kupnju traktora i žitnih kombajna.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Ulaganje Kriteriji Kupnja traktora Prijava Agencija za plaćanja IPARD Žitni kombajn Mjera 101 Površina Uvjeti Poljoprivredna površina Žetva Pravilnik Žitarice Uljarice Nabava Trošak nabave Korisnici


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?