Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevara
  • 27.01.2022. 10:15
  • Vukovarsko-srijemska, Andrijaševci

Kupio traktor preko Facebooka pa ostao bez novca

Nova godina, stare prijevare.

Foto: Depositphotos/Veremeev
  • 1.577
  • 247
  • 0

Da prevaranti itekako vrebaju internetom na svojoj koži je osjetio i 49-godišnjak iz Andrijaševaca. Kako je izvijestila Policijska uprava vukovarsko - srijemska on je u utorak, 25. siječnja policiji prijavio prijevaru prilikom kupnje traktora. 

"Putem društvene mreže Facebook javio se 23. siječnja na oglas za prodaju traktora te prodavatelju platio predujam u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Prilikom dolaska na dogovorenu adresu radi preuzimanja stroja, utvrdio da na toj adresi nitko ne živi, dok se prodavatelj više nije javljao na telefon", objavila je PU. 

Trenutno policija traga za počiniteljem koji je, s ciljem da pribavi protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica doveo 49-godišnjaka u zabludu i pričinio mu materijalnu štetu, te će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo "Prijevara".

Savjeti policije

PU je savjetovala da prilikom online kupovine koristite online trgovine kada je moguće jer je tada vjerojatnije da možete riješiti moguće probleme. Kažu da je bitno potruditi se i istražiti jer tada postoje veće šanse za povrat novca. Nadalje, plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja - traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno, dobro razmislite.

Savjetuju da plaćanje obavite samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi. Učinite to samo na sigurnom uređaju uz uvjet da redovno ažurirate operativni sustav i sigurnosni softver. Poručuju da se čuvajte oglasa koji nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito, kažu.

Kako izbjeći prijevare pri kupnji rabljene mehanizacije?

Ako vam iskoči oglas i kaže da ste osvojili nagradu? Dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver. Dogodi li se to da proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača. Ukoliko ne odgovara, obratite se svojoj banci, savjetuje policija.

"Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom", poručuju.


Tagovi

Prijevara Facebook Kupnja Traktor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!