Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 14.04.2014. 12:10

Kupili 273 hektara zemlje za 7.000 kn po hektaru

Prije, dok su zemlju imali u koncesiji, u banci su ih blijedo gledali kada bi tražili uvjete za kredit, no sada je to neka druga priča jer odnos je ipak - partnerski. Sa zemljom u svom vlasništvu, sve je lakše.

  • 1.122
  • 124
  • 0

Najveći problem hrvatske, pa tako i lokalne poljoprivrede jest usitnjenost parcela. Zato su parcele površine 2,5 hektara koje dolaze u ruke jednog vlasništva još vrijednije za hrvatske pojmove. Tako će ostati i u budućnosti. "Zemlju nije dobro usitnjavati. Imam troje djece i najvjerojatnije će ovu zemlju od mene naslijediti ono od njih koji pokaže najveći interes i želju da nastavi raditi ovo što sam ja započeo", rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin.

Vrijedni i pošteni poljoprivrednici sada postali i

zemljoposjednici

Zemlja se neće usitnjavati

"Sto i dvanaest stanovnika Nadina i Zagrada s područja grada Benkovca potpisalo je ugovore u kupnji visokokvalitetnog poljoprivrednog državnog zemljišta u jednom od poznatijih vinograda Hrvatske, Nadinskom blatu. Novi su vlasnici svojim dosadašnjim upravljanjem zemljom, kao koncesionari dokazali da im Republika Hrvatska može prodati svoju zemlju, točno 273 hektara podijeljenih u 120 parcela. Prosječna prodajna cijena hektara zemlje bila je 7.000 kuna, oni koji odmah plate dobivaju 20 posto popusta, a druga opcija je otpala na rok do 15 godina. Jedan od uvjeta koji se stavlja pod nove vlasnike jest da zemlju ne smiju prodati idućih deset godina."

Zadovoljni nadinski poljoprivrednici

Zemlja u privatnom vlasništvu preduvjet je za daljnji razvoj Nadina. Nadin slovi kao najekološkije selo u Hrvatskoj, s obzirom na broj i udio eko proizvođača vina i maslinovog ulja. Tamošnji vinogradari prošli su kroz sito i rešeto svih problema u poljoprivredi, a posebno onih financijskih. Što dobivanje zemlje u svoje vlasništvo znači za same poljoprivrednike, najbolje su objasnili proizvođači vrhunskih ekoloških vina Željko Vrsaljko i Šime Škaulj.

"Mi smo do sada bili u koncesiji i kada ste u toj situaciji nemate puno prostora za planove i projekte. Sada kada smo postali vlasnici zemlje, budućnost možemo graditi na drugim osnovama. Ne odnosi se to samo na nas koji smo trenutno vlasnici zemlje, nego i na našu djecu. To je vrlo važno u našim poslovima podizanja vinograda i stvaranja vina.

Zemlja i ženama - nadinske majke i bake odigrale

su velike ulogu u podizanju Nadina

To su dugoročni projekti. Ovo je za nas tek početak. Mnogi kažu da smo napravili puno po pitanju kvalitete grožđa i vina. Međutim, mi Nadinjani smatramo da imamo još jako puno prostora za napredovanje", rekao je Vrsaljko.

"Prije dok smo zemlju imali u koncesiji, kada bi došli u banku pitati uvjete za kredit, rekli bi nam: čekajte malo, to nije vaše zemljište. Sada je neka druga priča, sada kada dođem u banku možemo drugačije razgovarati, možemo biti partneri", kaže Šime Škaulj. Potpisivanje ugovora gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija ocijenio je povijesnim za Nadin. "Ovo je povijesni dan za Nadin. Njima je na ovaj način vraćeno ono što im povijesno pripada, a što im je davno oduzeto. U postolujnom vremenu pokazali su da znaju upravljati svojim vinogradima, proizvoditi kvalitetno grožđe i od njega vrhunsko vino", rekao je Kutija, inače i član državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda.


Tagovi

Kupnja zemlje Poljoprivredno zemljište Branko Kutija Željko Vrsaljko Usitnjenost parcela Tomislav Glavić Privatno vlasništvo Šime Škaulj Podizanje vinograda Kvaliteta grožđa Uvjeti za kredit Koncesija Državno zemljište


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]