• Trgovina
  • 22.07.2020. 18:00

Kupci još uvijek suzdržani oko kupnje talijanskog voća i povrća

Nakon što je Italija postala epicentar zaraze koronavirusom u Europi, njeni trgovci su se suočili s velikom krizom. Kažu kako nitko više ne želi kupovati njihovo voće i povrće.

Foto: Jumpstory
  • 175
  • 9
  • 0

Čini se kao da je od posljednje vijesti o korona krizi u Italiji prošlo dosta vremena, mjere zaštite u pojedinim europskim zemljama se postupno smanjuju, a poslovanje polako vraća u normalu. No, u slučaju sektora voća i povrća iz ove zemlje, prvog epicentra Covida, kupci na veliko i dalje pokazuju suzdržanost što ostavlja velike posljedice za tu trgovinu.

Dobra kvaliteta, velik izbor i prihvatljive cijene nisu dovoljne?

Trenutno na tržištu postoji puno plodova ubranih u važnim talijanskim regijama. "Kvaliteta je izvrsna. Primjerice nektarine, dostupne su sve sorte od standardnih do onih žute boje. Cijene su također u uobičajenom rasponu od 0,50 centi za kilogram. Međutim, potražnja je mala, svi pribjegavaju bilo kojem drugom voću ili onom drugog porijekla", objašnjava za freshplazu Lino Manduca, vlasnik Albastadtove tvrtke Italia Natur.

Jeste li znali da se 2/3 plantaža voća u EU nalaze u tri države?

Prema njemu, kriza ima katastrofalne posljedice za trgovinu hranom, kako kratkoročno tako i dugoročno. "U jeku krize, nisam bio u mogućnosti raditi nekoliko tjedana. Prošli tjedan sam prvi puta u životu bio primoran baciti 50 sanduka sicilijanskih dinja, iako je kvaliteta robe bila vrlo dobra", kaže Manduce u strahu da će se još dvije godine osjećati posljedice ove krize.

Tržište talijanskog grožđa, inače vrlo popularan segment u njemačkoj trgovini, također karakterizira slaba potražnja. "Mrtva je od početka kampanje. U skladu s tim prilagodili smo cijene, ali i dalje nema velikog pomaka", napomeuo je.

Proširit će ponudu s mozzarelom, vinom i pistacijama?

Nastala situacija počinje prijetiti njihovom poslovanju. "Ljudi su izuzetno oprezni pri kupnji talijanske robe. To je pogubno za naš izvoz. Međutim, imamo nekoliko lojalnih kupaca i to su uglavnom trgovci na tjednim tržištima ili specijalizirane prodavaonice koje još uvijek kupuju od nas", kaže on.

Berba im ovisi o migrantima - Italija traži najmanje 200.000 radnika

Postoji još jedna alternativa da tvrtka, koja postoji više od 30 godina, ostane u 'igri'. "Proširit ćemo naš asortiman s drugim talijanskim poznatim proizvodima, poput buffalo mozzarele, konzervirane robe, vina ili pistacija. No, moja velika strast i dalje ostaje na voću i povrću", zaključio je Manduca.


Tagovi

Italija Izvoz Voće i povrće Talijanska roba Nektarine Grožđe Dinje


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tikva lufa/spužva tikva sa permakulturnog imanja Nešto Više!