Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u poljoprivredi
  • 05.04.2020. 15:00

Berba im ovisi o migrantima - Italija traži najmanje 200.000 radnika

Italija svake godine kroz takozvani Decreto Flussi odabire određen broj migranata koji nisu stanovnici EU, a kojima je dopušten ulazak u zemlju kako bi radili u poljoprivredi. 

Foto: Depositphotos/rinderart
  • 1.889
  • 153
  • 0

Giorgio Gori, gradonačelnik Bergama, jednog od najteže pogođenih gradova koronavirusom, zamolio je talijansku vladu da ubrza izdavanje godišnjeg dekreta kojim se redovito regulira broj radnika migranata koji nisu iz Europske unije, budući da je Italija u očajnoj potrebi za poljoprivrednicima, navodi Euractiv.

Naime, ta zemlja svake godine kroz takozvani Decreto Flussi (u slobodnom prijevodu Dekret o protoku) odabire određen broj migranata koji nisu stanovnici EU, a kojima je dopušten ulazak u zemlju kako bi radili u poljoprivredi. Najčešće ih se angažira za vrijeme berbe, a prošle godine kvota je bila određena na 30.850 migranata.

Migranti ne dolaze jer se boje virusa

"Zbog trenutne situacije, potrebno nam je migranata više nego ikad, a koliko sam čuo, puno njih neće doći jer se boje virusa. Trebamo najmanje 200.000 radnika i potrebno je da se ova uredba što prije provede jer će se u protivnom poljoprivredni sektor naći u teškoj situaciji", upozorava Gori. 

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

Međutim, ima i onih koji se s njegovom izjavom nikako ne slažu. Jedan od primjera je antimigrantska stranka Lege. "Nevjerojatno je da usred krize koju proživljavamo još uvijek postoji netko tko se bavi drugima, umjesto da smišlja način kako zaštiti svoje Talijane", rekao je Marco Zanni, zastupnik u Europskom parlamentu i vođa stranke. 

Više od 370.000 sezonskih radnika iz cijelog svijeta

Prema podacima talijanske organizacije poljoprivrednika Coldiretti, u zemlju svake godine uđe više od 370.000 sezonskih radnika iz cijelog svijeta koji proizvedu 25% hrane. 

"Rumunji su ti koji čine lavovski posao, a dolazi ih oko 100.000 svake godine. Ove godine će nam biti problem ako zbog virusa ne budu mogli doći", rekao je Gori. 

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Posebno su zabrinuti i u regiji Veneto, gdje je potrebno najmanje 65.000 radnika na poljoprivrednim gospodarstvima. Za par tjedana tamo počinje berba jagoda, šparoga, cvjetače i tikvica, a ako ih ne bude imao tko brati, sve će propasti. 

Prošle godine u tom je području bilo angažirano 79.000 sezonaca, a čak njih troje od pet bili su iz druge zemlje, uglavnom iz istočne Europe. 


Tagovi

Migranti Italija Sezonski rad Giorgio Gori Lege Berba Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.