• Poljska poljoprivreda
  • 24.03.2020. 15:00

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Do sada su Ukrajinci mogli raditi na temelju bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni vratiti se u Ukrajinu. No, zbog trenutačnog stanja možda neće biti u mogućnosti vratiti se ponovno u Poljsku.

Foto: JumpStory
  • 279
  • 21
  • 0

Nakon što je Poljska zatvorila svoje granice i zabranila javna okupljanja kako bi usporila širenje koronavirusa, sindikati radnika u poljoprivredi traže da vlada dopusti Ukrajincima da ostanu u zemlji i pomognu kako bi se izbjegla paraliza proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u toj zemlji, navodi Euractiv.

Neće se moći vratiti raditi u Poljsku

Do sada su Ukrajinci mogli raditi na temelju bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni vratiti se u Ukrajinu. No, zbog trenutačnog stanja možda neće biti u mogućnosti vratiti se ponovno u Poljsku i zbog toga se postavlja pitanje što će biti s poljoprivredom te zemlje u nedostatku velike količine radne snage

Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

"Zahvaljujući zaposlenicima iz Ukrajine, poljoprivreda i prehrambena proizvodnja je na visokoj razini, a time je sačuvan i ekonomski rast zemlje. Mnogi od njih rade isto tako i u industriji, stoga bi njihov nagli odlazak uvelike naštetio zemlji", upozoravaju iz poljoprivredne organizacije OPZZ Rolników.

Dvostruki gubitak

Arkadiusz Pączka, direktor Centra za nadzor zakonodavstva rekao je da bi vlada trebala intervenirati kako bi izbjegla dvostruki gubitak.

"Poslodavci ulažu u razvoj, obuku i stjecanje specijalizacije ukrajinskih radnika, a oni za uzvrat jako dobro obavljaju svoj posao. Da nema njih, poljska poljoprivreda ne bi bila toliko razvijena. To bi bio dvostruki gubitak jer osim što bismo izgubili radnike, ugrozili bismo i svoju proizvodnju. Vlada zbog toga treba što prije intervenirati. Uvjeren sam da će premijer omogućiti zaposlenicima kojima ističe pravo na boravak, produljenje istih te da se neće naštetiti poljoprivredi koja je prijeko potrebna u ovom razdoblju", zaključio je Pączka.


Tagovi

Poljska Poljoprivreda Ukrajinci Radna snaga OPZZ Rolników Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.