Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mlijeka
  • 01.06.2023. 15:00

Kupaju se u mlijeku - njemačkim poljoprivrednicima se prelila čaša

Njemački poljoprivrednici već tri dana prosvjeduju zbog niskih otkupnih cijena mlijeka. Upozoravaju na četvrtu krizu u ovom sektoru stočarstva

Foto: FB/BDM
  • 401
  • 69
  • 0

"Mi plaćamo ono što je politika propustila napraviti", objavila je u svom priopćenju Savezna udruga njemačkih proizvođača mlijeka koja je pokrenula kampanju u glavnim gradovima njemačkih pokrajina povodom Svjetskog dana mlijeka koji se obilježava danas, 1. lipnja. 

Cijene ne pokrivaju troškove

Oni već treći dan prosvjeduju zbog, kako kažu, 4.0 krize na tržištu mlijeka. Prvu bilježe 2009., drugu 2012., a treću 2015./16., a koje su donijele velike gubitke za poljoprivrednike. Sada su suočeni s četvrtom, uzrokovanom velikom i rastućom tržišnom neravnotežom koja je započela sredinom 2022. Poručuju da se ona mogla izbjeći ili barem ublažiti. Smatraju da su političari odgovorni za ovakvu situaciju te da je daljnji razvoj farmi koji je prihvatljiv za klimu i dobrobit životinja nemoguć ako otkupne cijene mlijeka ne pokrivaju troškove. 

Četvrta kriza s mlijekom

Naime, Njemačka je u Europskoj uniji najveći proizvođač ove sirovine, a po cijeni od 43 centa za kilogram, ono se, kako kaže ova udruga, prodaje u bescijenje na svjetsko tržište. Traže privremeno smanjenje opskrbe mlijekom u EU na dobrovoljnoj osnovi. Pozivaju se na krizni instrument dobrovoljnog odricanja od isporuke u zamjenu za naknadu, a koji je već predviđen u zajedničkoj organizaciji EU tržišta. 

U mlijeku do grla

Akcijom kupanja u mlijeku gdje doslovno ulaze u velike cisterne pune ove tekućine žele zorno prikazati kako se ova vrijedna sirovina prelijeva preko ruba i prosipa. 

U utorak su demonstrirali ispred ministarstva poljoprivrede u Hannoveru, jučer u Berlinu, Düsseldorfu, Stuttgartu i Schwerinu, a danas su u Münchenu i Kielu. 

Kako je to izgledalo, pogledajte u galeriji ispod teksta: 


Fotoprilog


Tagovi

Cijene mlijeka Njemački mljekari EU mlijeko Svjetski dan mlijeka Prosvjed Kupanje u mlijeku


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.