Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 16.05.2023. 09:40

Kuće, štale i polja pod vodom, vlasnici jedva spasili krave, a najgore tek dolazi?

Hrvatske vode upozoravaju na mogućnost pojave velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima.

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
  • 495
  • 73
  • 0

Teški prizori i dalje pristižu iz potopljenih područja Zadarske županije, diljem zemlje su na snazi ili u pripremi izvanredne mjere od poplava, a Hrvatske vode ukazuju na mogućnost pojave velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima.

Uz navedenu, najteže stanje je na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. 

U okolici Gračaca je jučer popodne obilna voda poplavila poljoprivredno imanje obitelji Kesić koja je poplavila kuću i štale te je obitelj jedva uspjela odvezati krave i spasiiti ih od vodene stihije.

Kako je za Hinu ispričao načelnik te općine Robert Juko, životinje su se popele na jedan brijeg i trenutno su ondje dok se obitelj smjestila u Gračacu. 

O kolikoj količini oborina se radi najbolje pokazuju podaci Hrvatskih voda da je od 14. svibnja u 8:00 sati do 15. svibnja u 8:00 sati na području ovoga grada palo čak 256,4 mm, što je novi apsolutni rekord u dnevnoj količini pale oborine za tu postaju. Također, navode da je prema podacima DHMZ-a  količina pale oborine dan ranije iznosila 78,1 mm, što znači da je u samo 48 sati na ovom području palo 334,5 mm, što je na razini sličnoj prilikom velike poplave grada Zadra iz rujna 2017. godine.

Pod vodom je i Obrovac kojega je posjetio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te istaknuo da je situacija nešto bolja jer iako kiša pada, vodostaj opada. Međutim, sve ovisi o onome što se događa na Velebitu kao i o drugim rijekama koje se ulijevaju u Zrmanju. 

U Obrovcu zbog Zrmanje izvanredno stanje, Una prijeti Hrvatskoj Kostajnici, loše vijesti stižu i iz Like

Hrvatske vode za naredne su dane najavili da se očekuju vrlo visoki vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito Une na kostajničkom području.

Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tijekom srijede, 17. svibnja. Iz pravca Slovenije također se sutra očekuje formiranje velikog vodnog vala rijeke Save na razini 1.800-2.000 m3/s.

Pod vodom su i nasadi u plodnom vrgoračkom polju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ne staju ni intervencije vatrogasaca u Šibensko-kninskoj županiji. Međutim, obilne oborine donijele su probleme i u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj, a jaka i olujna bura Primorsko-goranskoj županiji.

Vodeni valovi, zapravo, prijete cijeloj zemlji jer se, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, i u narednih 7 dana očekuju nestabilne vremenske prilike. Najviše kiše najavljeno je za danas, 16. svibnja pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima.

Ipak, kažu da od četvrtka slijedi smirivanje. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama. Nadajmo se da će doista biti tako.


Tagovi

Poplave Prirodna nepogoda Vodeni val Nabujale rijeke Oborine Štete Spašavanje životinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]