Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomno vozilo
  • 18.03.2022. 15:00

Krone i Lemken predstavljaju autonomni traktor velike snage

Veliki broj operacija i autonomnost te rad bez ljudi su njegova prednost

Foto: Lemken
  • 388
  • 92
  • 0

Njemački proizvođači Krone i Lemken predstavljaju Combined Powers, autonomno poljoprivredno vozilo s dizel-električnim pogonom, a sastoji se od pogonske jedinice i različitih priključaka.

Prošle godine su realizirana testiranja u obavljanju različitih operacija kao što su: kultivacija, oranje, sjetva, kosidba, prevrtanje i grabljenje. Inovativni koncept će biti integriran u dobro provjerene sustave žetve i obrade zemljišta te omogućiti obavljanje aktivnosti bez prisutnosti ljudi.

Velika snaga

Autonomni traktor odlikuje se dizel-električnim pogonom snage do 170 kW, odnosno 230 KS. Snagu daje četverocilindrični MTU motor. Dizel motor se u svakom trenutku može zamijeniti alternativnom pogonskom tehnologijom.

Radni procesi se obavljaju bez prisutnosti ljudi

Pogonska snaga se električnim putem prenosi na pogon i kardanski zglob. Priključci su spojeni na pogonsku jedinicu preko poluge u tri točke. Vučno vozilo ima senzorske sustave koji nadgledaju okolinu i priključke. Omogućeno je nadziranje putem mobilnih uređaja, a radni nalozi i dokumentacija se prenose preko komunikacijskog modula i poznatog Agrirouter data huba.

Za šest različitih poljoprivrednih radova

Posebnost procesne jedinice je da se njome upravlja od strane strojem, a ne obrnuto. Ovaj detalj se smatrao imperativom za postizanje optimalnih rezultata. Stroj i pogonska jedinica djeluju kao jedan integrirani pametni sustav. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u primjeni ISOBUS-a i TIM-a na strojevima Krone i Lemken, pogonska jedinica i uređaj razmjenjuju i dijele doslovno sve vrste podataka.

Trenutno se može koristiti za šest različitih poljoprivrednih radova

Koncept kombiniranih snaga donosi dodatne prednosti, jer je razvijen kao odgovor rastućem nedostatku kvalificirane radne snage u poljoprivredi. Osim toga, rasteretit će poljoprivrednike dugotrajnog rada u poljima. Oni će postati sistemski operateri koji samo nadziru procesnu jedinicu koja pruža kvalitetu rada. Zahvaljujući svojoj ogromnoj svestranosti, jedinica je dizajnirana za rad tijekom cijele godine i s dugii radni vijek. Moguće je pogonsku jedinicu koristiti 24h.

Intenzivna ispitivanja u svim uvjetima i traženje povratnih informacija od poljoprivrednih proizvođača će se nastaviti ove godine. Trenutno se može koristiti za šest različitih poljoprivrednih radova na poljima i livadama. Maksimalna brzina koju može razviti je do 20km/h.


Tagovi

Combined Powers Krone Lemken Autonomni traktor Traktor velike snage Priključci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]