Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO free
  • 05.05.2022. 09:00

Krenula izrada Zakona o označavanju hrane proizvedene bez GMO-a

Odredit će se hrana koja će moći biti tako označena, propisat će se način označavanja i zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 229
  • 102
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pristupilo je izradi Zakona o označavanju hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama.

Njime će se odrediti hrana koja će moći biti označena kao proizvedena bez GMO-a, propisat će se način njenog označavanja i zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni te obveze subjekata u poslovanju s hranom.

Uz navedeno, uspostavit će se službene kontrole, koje će provoditi inspekcije Državnog inspektorata nadležne za hranu i delegirana tijela (akreditirana certifikacijska tijela) ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede.

Petir: Ovo je veliki iskorak u zaštiti potrošača

"Pokretanje aktivnosti za izradu Zakona koji će omogućiti označavanje tih proizvoda, pa time i prepoznavanje/razlikovanje na tržištu i podizanje njihove konkurentnosti, veliki je iskorak i za zaštitu potrošača, ali i za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša", rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, koja je i pokrenula inicijativu nakon usvajanja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom o GMO-a u Hrvatskome saboru

Naime, cilj je bio da se poduzmu aktivnosti na uspostavi jasnih kriterija u Republici Hrvatskoj vezanih uz označavanje "GMO free" proizvoda, kao i na jačanju kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

Održana je prva sjednica Povjerenstva za izradu Zakona, u koje su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, uključeni i predstavnici Ministarstva zdravstva, Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnici akademske zajednice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Isti cilj i u državama na području Alpe-Adria-Dunav?

Petir je podsjetila da su zastupnici Hrvatskoga sabora u ožujku ove godine dali jednoglasnu potporu Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području kojom je potvrđeno jasno i nedvosmisleno opredjeljenje da je Republika Hrvatska GMO-free zemlja i da ju je potrebno promovirati i brendirati kao zemlju domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez genetski modificiranih organizama.

Deklaracija Alpe-Adria-Dunav u saborskoj proceduri, cilj je regija slobodna od GMO

Najavila je i buduće aktivnosti te planiranu suradnju s državama koje se nalaze na području Alpe-Adria-Dunav i pozvala ih da se priključe ovoj Inicijativi te ulože potrebni napor kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana s ciljem očuvanja bioraznolikosti, te okolišno osjetljivog i ekološkog uzgoja poljoprivrednih proizvoda svojstvenog nasljeđu ovog područja srednje Europe.


Tagovi

GMO free Označavanje hrane Marijana Petir Odbor za poljoprivredu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.