Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deklaracija
  • 18.06.2021. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Deklaracija Alpe-Adria-Dunav: Hrvatska je GMO free zemlja i želimo je takvu u budućnosti

Usvojena Deklaracija pokriva Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Italiju i Hrvatsku kao zemlje slobodne od GMO-a. No, čulo se na sjednici Odbora za poljoprivredu, što je s uvozom takvih proizvoda i jesmo li doista "free"?

Foto: Renata Prusina
  • 196
  • 212
  • 0

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora jednoglasno je danas usvojio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području, a koja pokriva pet zemalja Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Italiju i Hrvatsku, slobodnom od GMO-a.  

"Hrvatska je mala zemlja s relativno dobro očuvanim okolišem, mali smo zagađivač i u regionalnom i u globalnom smislu, više od polovice našeg teritorija zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, Jadran je najčišće more na Mediteranu, a naš seljak hranu još uvijek proizvodi na tradicionalan način, RH je zemlja slobodna od GMO-a, a takva želimo da ostane i u budućnosti'', uvodno je predstavljajući Deklaraciju istaknula predsjednica Odbora Marijana Petir, koja je ovu incijativu pokrenula  još 2010. godine u Hrvatskom saboru.

Prostor za jačanje ekološke proizvodnje 

Prema njezinim riječima, rezultat je je što je zajedno sa stručnom i zainteresiranom javnošću postigla da se sve županije u Hrvatskoj proglase GMO free. Za inicijativu da se cijela Alpe-Adria regija proglasi slobodnom od GMO-a dobila je podršku predstavnika mađarskog, austrijskog i slovenskog parlamenta te talijanskog veleposlanika u RH. Kao hrvatska europarlamentarka, digla je inicijativu na europsku razinu i tijekom 2014. godine dobila podršku 34 zastupnika Europskog parlamenta navedenih zemalja koji su supotpisali Zajedničku izjavu o Inicijativi.

Nakon usvajanja Deklaracije na sjednici Odbora za poljoprivredu, ista će biti upućena Hrvatskom saboru na usvajanje te će se kroz nacionalne odluke i suradnju s državama te regije provoditi aktivnosti koje trebaju doprinijeti da cijelo to područje ostane slobodno od GMO-a.

O važnosti ove inicijative govori i činjenica da Europska komisija daje odobrenja za neke GMO proizvode za korištenje unutar EU, unatoč protivljenju Europskog Parlamenta i odluci Europskog suda, pa je zbog toga, čulo se, važno učvrstiti opredjeljenje Republike Hrvatske kao zemlje slobodne od takvih proizvoda. 

Ratari se uzdaju u nezagađeno tlo (Foto: M. Petković)

Petir je podsjetila i kako su ciljevi relevantnih europskih dokumenata poput Zelenog plana, Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti usmjereni prema održivoj poljoprivrednoj proizvodnji i očuvanju ruralnih područja i uključuju cilj od 25 posto površina pod ekološkom proizvodnjom do 2030. godine. Kako ekološki uzgoj isključuje uporabu GMO-a, ovom Deklaracijom otvara se prostor za jačanje takve proizvodnje u Hrvatskoj.

Hrvatska ima jedan od najstrožih zakona 

Uz potrebu promoviranja i brendiranja RH kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema eko poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju genetski nemodificiranih proizvoda, pozivaju se nadležna tijela na jasnije deklariranje GMO free proizvoda, jačanje službenih kontrola i laboratorija i ukazuje na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Inicijativu su podržala i ministarstva nadležna za ovu problematiku – Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede. "Hrvatska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o GMO, do sada nije izdano ni jedno odobrenje za njihovo korištenje, bilo da je riječ o proizvodnji ili u pokusne svrhe te Ministarstvo poljoprivrede podržava donošenje predložene Deklaracije",  istaknuo je državni tajnik Tugomir Majdak.

"Pozdravljamo usvajanje Deklaracije i širu raspravu o zabrani GMO-a", istaknula je i viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva Valentina Zoretić Rubas, koja je podsjetila na probleme vezane uz detekciju genetskih mutacija, te na važnost jačanja službenih i referentnih laboratorija za GMO i jasnije deklariranje takvih proizvoda.

Predstavnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP-a) dr.sc. Maja Žulj Buljević je podržavajući usvajanje, upozorila na problem koje bi mogle izazvati nove oplemenjivačke tehnike koje nisu obuhvaćene genetskom mutacijom - tzv.'GMO2', o kojima su saznanja o utjecaju na okoliš vrlo ograničena, pa je na europskoj razini za njih potrebno osigurati ista postupanja kao i za postojeće GMO. Nama, smatra, nedostaje oplemenjivača bilja te je u tom smislu potrebno jačati suradnju s znanstvenicima i stručnom javnošću kako bi se širila znanja o GMO i njihovom utjecaju na okoliš.

Jesmo li zaista GMO free zemlja?

U radu sjednice su sudjelovali i predsjednica Vijeća za GMO Renata Hanzer kao i članovi znanstvene zajednice prof.dr.sc. Ivica Kisić, doc. dr.sc Ivica Kelam i prof.dr.sc. Valerije Vrček koji je dao jasnu podršku usvajanju ove Deklaracije.

Zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), Željko Mihelić je podržavajući usvajanje istaknuo kako je potrebno osigurati dodatna ulaganja kojima bi se ostvarili njezini ciljevi, a dodatnu potporu potrebno je osigurati i snažnijom kontrolom tržišta i ujednačavanjem uvjeta za proizvode proizvedene u RH i one iz uvoza. I Antun Vrakić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK podržao je usvajanje ove incijative jer, rekao je, hrvatski ratari imaju nezagađeno tlo i za proizvodnju su zdrave hrane, ali je i upozorio da uvozimo 100 posto GMO soju iz Brazila, kao i svinje iz Danske, koje se hrane takvim kukuruzom. "Tako da nismo GMO free zemlja", drži Vrakić.

Krški pašnjaci u Lici s autohtonim bušama (Foto: M. Petković)

Vanjski član Odbora Mijo Latin kazao je da naše selo nema koristi od trajnih nasada u ekološkoj poljoprivredi, a da tih oraha nema ni za pitu! Dodao je da je još bivši ministar Jakovina opalio pljusku selu kada je donesen zakon da se mora označavati na domaćem tržištu sve što ima više od 0,9 posto sastojaka GMO-a. On drži da je 7,2 posto eko površina u Hrvatskoj dobar postotak samo na papiru, te nam mora biti cilj 25 posto eko proizvoda do 2030. godine.      

Član Odbora Stipan Šašlin je kazao da i države uz Dunav zauzimaju slična stajališta vezano uz GMO-free opredjeljenje, te je predsjednica Odbora predložila zaključak da se naziv Deklaracije nadopuni što je i jednoglasno usvojeno.


Fotoprilog


Tagovi

GMO Deklaracija Deklaracija Alpe-Adria-Dunav Odbor za poljoprivredu Sabor


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)