Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Isplata potpora
 • 02.11.2015. 11:20

Krenula isplata 750 milijuna kuna predujma za 2015.

APPRRR je započela s isplatom 750 milijuna kuna predujma za izravnu potporu poljoprivrednicima. Isplaćuju se potpore po površini (osnovno i zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje te plaćanje za mlade poljoprivrednike).

 • 8.019
 • 1.086
 • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom 750 milijuna kuna predujma za izravnu potporu poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu.

Riječ je o isplati 50% EU dijela potpore, a ona se odnosi na potporu po površini (osnovno i zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje te plaćanje za mlade poljoprivrednike). Proizvodno-vezana potpora nije predmet ove isplate.

Dvije isplate u 2016.

U 2016. godini predviđene su dvije isplate izravnih plaćanja za proizvodnu 2015. godinu, jedna u prvom kvartalu 2016. godine, a druga zaključno sa 30. lipnja 2016. godine.

Krenula isplata 750 milijuna kuna predujma poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu.

Isplata potpore u poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena je od ovrhe, pa će Agencija za plaćanja svim korisnicima potpora koji su otvorili zaštićene račune na iste izvršiti isplatu. U ovoj isplati neće biti prijeboja dugovanja.

Najmanje 1 hektar zemljišta i pridržavanje pravila

Podsjetimo, od ove godine, reformom Zajedničke poljoprivredne politike EU 2015-2020, uveden je novi sustav izravne potpore poljoprivrednicima, pa se od 2015. godine izravna plaćanja dodjeljuju samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Izravna plaćanja se sastoje od sljedećih mjera:

Potpora po površini (proizvodno-nevezana; po hektaru bez obzira na vrstu kulture):

 • Osnovno plaćanje
 • Zeleno plaćanje
 • Preraspodijeljeno plaćanje (za prvih 20 hektara)
 • Plaćanje za mlade poljoprivrednike (za 25 hektara).

Napomena: Ove potpore se nadovezuju jedna na drugu, odnosno jedna ne isključuje drugu.

Proizvodno-vezana potpora (koja nije predmet ove isplate)

 • Stočarstvo (Krave u proizvodnji mlijeka, Tov goveda, Ovce i koze)
 • Biljna proizvodnja (Voće, Povrće, Šećerna repa, Krmni proteinski usjevi).

Uz ove - slijedi i državna i IAKS potpora!

Uz navedene potpore, za proizvodnu 2015. godinu (isplata u 2016. godini), poljoprivrednici će još ostvariti i državnu potporu (Integrirana proizvodnja, Maslinovo ulje, Duhan, Mliječne krave, Rasplodne krmače, Izvorni i zaštićeni kultivari bilja) te potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja:

 • Mjera 10. Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
 • Mjera 11. Ekološki uzgoj
 • Mjera 13. Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Tagovi

Isplata potpora IAKS Državne potpore Zaštićeni računi APPRRR Izravna plaćanja Osnovno plaćanje Zeleno plaćanje Mladi poljoprivrednici Preraspodijeljeno plaćanje Proizvodno vezana potpora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]