Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.02.2009.

Kredite privredi!

SINDIKAT PPDIV-A UPOZORAVA

  • 537
  • 26
  • 0

Nelogično je što banke kreditna sredstva odobravaju državi, umjesto da ih usmjere prema gospodarstvu, koje je zbog nedostaka novca u sve većim teškoćama, a dio je poduzeća već u blokadi, veli Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a, te dodaje, da se krediti odobre poduzećima - novca bi tada imala i država.

- Banke koče isplatu kredita gospodarstvu, koje pritišću sve veći problemi. No još se uvijek, prema našim informacijama, u tvrtkama pokušava raditi normalno, premda stanje nije normalno - kaže Orešković.

U Sindikatu PPDIV-a ističu da gotovo sve tvrtke zbog uskraćivanja kreditnih sredstava imaju teškoća u poslovanju, a neke i sa završetkom započetih investicija, kao, primjerice, osječki IPK Kandit, koji gradi novi pogon. U teškoćama je i Kandit Premijer, koji zbog nedostatka novca nije u cijelosti isplatio šećernu repu, što se negativno odražava i na ugovaranje nove proizvodnje. Farma Holstein, također u sastavu IPK Kandit grupe, u teškoćama je, radi s trećinom kapaciteta, za popunu treba kupiti nova grla, a banke ne daju kredite. Kako bi izbjegla otpuštanje radnika, Uprava Holsteina, neslužbeno doznajemo, planira za prvu ruku smanjiti plaće, ali uz dogovor sa sindikatom.

IPK Tvornica ulja Čepin, jedna od rijetkih tvrtki koja je izmirila sva dugovanja prema svojim kooperantima, zbog visoke cijene sirovine i drastičnog pada cijene sirovog ulja na svjetskom tržištu bilježi gubitke.

Ekonomska kriza, kaže Orešković, pogađa sve, pa s posebnim oprezom posluju i oni najuspješniji, poput osječkog Žita.

Z.Rupčić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]