Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 14.08.2022. 16:30

Kreću prosvjedi i u BiH? Proizvođači malina najavili blokade

Već idući tjedan održat će sastanak Upravnog odbora sa kojeg će poslati pismeni zahtjev hladnjačama da se izjasne o cijenama. Ukoliko ne budu usklađene s onima u regiji, odredit će datum izlaska na ulice

Foto: Depositphotos/modfos
  • 300
  • 82
  • 0

Nakon poljoprivrednika u Srbiji, val prosvjeda mogao bi krenuti i u BiH. Proizvođači malina s područja općina Bratunac, Srebrenica i Milići, okupljeni u Udruženju "Vilamet" najavljuju ih širom Bosne i Hercegovine, ukoliko otkupljivači ne izađu s cijenama identičnim onima u Srbiji. Napominju da isti sortiment i tržište trebaju donijeti i istu cijenu. 

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja, Ivana Stojanovića, malinari već godinama imaju stav da treba biti jednaka onoj u susjedstvu, trenutno ne niža od 10 KM (38 kuna). 

Najavljene i blokade

"Otkupljivači najavljuju neke niže cijene i ako izađu s njom, mi ćemo izaći na masovne prosvjede, čak možda i neke granične prijelaze i institucije blokiramo. Ovo je čista pljačka. Oni da izvezu samo u Srbiju zarade dvije do tri marke, da ne idu dalje. Mi to nećemo dozvoliti", rekao je Stojanović za Agroklub. 

Ove godine su, navodi, dnevnice beračima plaćali od 70 do 100 KM (269 do 384 kn), a lani su bile skoro duplo manje. Istovremeno je poskupio i repromaterijal, samo "dušična gnojiva za 350 posto".

"Mi moramo sve na vrijeme ispoštivati i isplatiti, pa ima li igdje u svijetu da daješ robu, a da ne znaš cijenu. Ne možeš ni u trgovini napuniti punu korpu pa reći platit ću ti ja koliko ja hoću", pojašnjava ovaj proizvođač situaciju u kojoj su se našli. 

Sav rod ljetne sorte maline je već predan hladnjačama (Foto: Depositphotos/Ashtray25)

Iz ovog udruženja su stupili u kontakt i s drugim proizvođačima u BiH i, kako navode, ogorčenje je jednako. Već idući tjedan držat će sastanak Upravnog odbora sa kojeg će poslati pismeni zahtjev hladnjačama da se izjasne o cijenama. Ukoliko one ne budu usklađene s onima u regiji, odredit će datum prosvjeda.

"Kažu, nitko ne traži malinu. Pa neka traže kupca, ako ga mi budemo tražili oni nam onda i ne trebaju. Nas i proizvođače u Srbiji dijeli jedan kilometar, a oni imaju 3 KM (gotov 12 kn) više cijene, nema logike"

Sav rod ljetne sorte maline je već predan, u tijeku je berba jesenske sorte i kupine. Službeno nijedna cijena, kažu, nije poznata, ali se nagađa o "mizernom iznosu od 6 KM (23 kn)", a ukoliko dobro prođu na tržištu proizvođačima bi bio doplaćen ostatak, što malinari ne prihvaćaju. 

Stao izvoz

Prema riječima otkupljivača, 10 KM  je nedostižna cijena. Vlasnik hladnjače za skladištenje voća "Agro-dr", Petko Rankić, iz Bratunca je rekao za Nezavisne kako cijene nisu formirane jer je trenutno stao izvoz te da nikad nisu imali tešku godinu kao što je ova.

"Uopće nemamo ponude za izvoz, a imamo obaveze prema proizvođačima koje moramo ispuniti", renaveo je Rankić, napomenuvši da je u svakom slučaju, sve iznad 7 KM/kg (27 kn) puno. 

Saša Simić iz Opće poljoprivredne zadruge "MB Fruits" Bratunac, za isti medi je rekao kako je cijena maline na svjetskom tržištu znatno opala, a da je ona koju proizvođači traže jako visoka.

"Još nismo izašli sa cijenom, jer nema potražnje za malinom, nemamo prodajne izlazne cijene i teško je odrediti ulazne cijene", dodao je on.


Tagovi

Cijena maline Otkup maline Prosvjed BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]