Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH
  • 14.03.2014. 12:00

Kreću inicijative prema Vladi i Saboru

Najavljeno je kako će Udruga OPG-a Hrvatske "Život" krajem svibnja zatražiti sastanak s vlasnicima silosa kako bi im predočila stvarne troškovnike ulaska i skladištenja žitarica i uljarica, a ne da kao prošle godine, poljoprivredni proizvođači ostanu zakinuti

  • 412
  • 116
  • 0

"Naši političari nažalost ne žive u Hrvatskoj, već u Saboru. Želja nam je doprijeti do njih kako bi ih osvijestili, ne bi li spoznali da naše obitelji samo za večeru jedu hranu proizvedenu s domaćih polja, dok im je i doručak i ručak iz uvoza", rečeno je na konferenciji za novinare Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život", održanoj u Vinkovcima, a na kojoj su čelnici te udruge osnovane u siječnju ove godine, novinarima govorili o planovima djelovanja udruge.

Predlaže se izmjena Zakona i Pravilnika s ciljem poticanja OPG-ova

"Smatramo kako bi OPG-ovi trebali biti nositelji proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a ne veliki sustavi čiji se rast i razvoj potiče na štetu malih poljoprivrednih gospodarstava", rekao je predsjednik Udruge "Život" Antun Laslo, najavivši kako će udruga predložiti Vladi i Hrvatskom saboru izmjenu niza zakona, podzakonskih akata i pravilnika koji se tiču poljoprivrede upravo s ciljem poticanja razvoja OPG-ova.

Po njegovim riječima, udruga će tako već ovih dana uputiti prijedlog Vladi i Klubovima zastupnika u Saboru da se PDV od 5 posto na mlijeko uračuna OPG-ima u proizvođačku cijenu mlijeka. Zatražit će se i izmjena niza zakona poput Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se konačno definiralo što je to poljoprivredno zemljište, ali i Zakona o nasljeđivanju koji nekim svojim odrednicima također ne ide u prilog poljoprivrednim domaćinstvima, najavio je Laslo.

"Tražimo da se država na neki način solidalizira s nama seljacima. Nije mi jasno kako nitko ne vidi da je budućnost hrvatske poljoprivrede u njoj samoj, a ne uvozu. Nigdje se u EU ne potiču veliki giganti kao što se to čini u Hrvatskoj. Čak ni Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne ide u prilog OPG-ovima niti jednom svojom rečenicom", ustvrdio je Laslo priznavši kako dio odgovornosti za teško stanje u kojem se našla domaća poljoprivreda snose i sami poljoprivrednici jer, kako je rekao, mnogi od njih zbog straha koji ih je zarobio, šute i šutke prihvaćaju vlastitu propast.

Kada bi netko zabranio uvoz, svi bi ostali žedni i gladni

"Pozivamo sve one koji misle kao i mi, da nam se pridruže kako bi pokušali stvari pomaknuti s mrtve točke. Što još možemo izgubiti? Nismo samo tek jedna od udruga koja se osnovala. Ne smeta nam niti jedna seljačka udruga, iako mislimo da ih je previše u Hrvatskoj. Mislimo međutim da mi imamo viziju što treba učiniti i borit ćemo se za to", poručio je tajnik udruge Miroslav Kovač navevši kako je u Hrvatskoj poljoprivredno gospodarstvo nekad proizvodilo 80 posto hrane, a danas proizvodi 40 posto, dok se uvozi oko 50 posto hrane.

Kolika je ovisnost stanovnika Hrvatske od uvoza hrane ilustrirao je riječima da bi, kada bi netko na samo dva mjeseca zabranio uvoz hrane u Hrvatsku, svi vrlo brzo ostali i žedni i gladni jer dostatne domaće proizvodnje jednostavno nema. I tu je, po riječima dopredsjednika Udruge "Život" Nikole Pajeka, sva tragedija hrvatskog društva. Kolaps obiteljskih gospodarstava izbrisao je hrvatsku poljoprivredu, ali i hrvatsko društvo, upozorio je rekavši kako je osnovni princip u radu udruge dijalog i razgovor o problemima.

Također je najavljeno kako će Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske "Život" krajem svibnja zatražiti sastanak s vlasnicima silosa kako bi im predočila stvarne troškovnike ulaska i skladištenja žitarica i uljarica, a ne da, kao prošle godine, poljoprivredni proizvođači ostanu zakinuti i na gubitku.


Tagovi

Udruga Obiteljska gospodarstva Život Antun Laslo Stanje Poljoprivredni proizvođači Zakoni Domaća proizvodnja Uvoz Izvoz Troškovnik Miroslav Kovač Nikola Pajek PDV PDV Dijalog Poljoprivredno zemljište


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]