Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 26.04.2018. 14:00

Kreće velika akcija sterilizacije pasa u romskim naseljima

Riječ je o oko 3.000 pasa, navode iz Ministarstva.

Foto: Pixabay/silebezi
  • 180
  • 18
  • 0

U svibnju kreće velika akcija sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije, gdje trenutačno živi oko 3.000 pasa. Akcijom se, navode iz Ministarstva poljoprivrede, planira sterilizacija svih pasa kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja, a cilj je pomoći romskom stanovništvu koje brine o životinjama koje su napustili neodgovorni vlasnici. Akcija uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje.

Sterilizaciju pasa provodit će četiri nadležne veterinarske organizacije prema dinamici usuglašenoj s lokalnom samoupravom. Akcija započinje u svibnju, a provodit će se tijekom slijedećih nekoliko mjeseci u 12 romskih naselja Međimurske županije.

"Ministarstvo poljoprivrede financirat će ovu akciju s oko tri milijuna kuna, dok će jedinice lokalne samouprave pokriti troškove zbrinjavanja pasa koji se ne mogu vratiti u naselja i cijepljenje protiv bjesnoće (oko 600.000 kuna). Akcija će se provoditi na način da se dnevno do 40-ak pasa odvozi na operaciju u veterinarske ambulante te se nakon operacije smještaju u stacionar gdje se zadržavaju od jednog do tri dana, ovisno o potrebi, a potom se vraćaju u naselja. Psi koji se neće moći vratiti u naselja smještaju se u sklonište do udomljenja. Označavaju se ušnim markicama, cijepe protiv bjesnoće i tretiraju protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Svi psi će se evidentirati, fotografirati te će im se izraditi album za udomljavanje", objašnjavaju iz Ministarstva. 

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sterilizacija Psi Romska naselja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer