Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 19.06.2021. 13:30

Kreće uklanjanje invazivne strane vrste stabala Ailanthus altissima - pajasen

Javno savjetovanje na temu Naredba o uklanjanju invazivne strane vrste Ailanthus altissima (pajasen) otvorilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: Wikimedia/ Karduelis
  • 1.818
  • 149
  • 0

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja otvorilo je javno savjetovanje na temu Naredba o uklanjanju invazivne strane vrste Ailanthus altissima (pajasen). 

Kako navode, uklanjanje se naređuje sa zemljišta na područjima ekološke mreže značajnima za očuvanje vrsta i stanišnih tipova HR2000918 šire područje NP Krka i HR2001364 JI dio Pelješca, kao i na području Grada Dubrovnika, Grada Skradina, Općine Ston i naselja Mali Ston, a od stupanja na snagu ove Naredbe do 1. travnja 2025. godine. 

"Uklanjanje će se provesti mehaničkim putem i/ili apliciranjem herbicida na samu biljku radi minimalnog utjecaja na okoliš, od strane pravne i fizičke osobe (izvršitelj) koja će za provedbu uklanjanja vrste biti imenovana odlukom ministra tijela državne uprave nadležnog za poslove zaštite prirode“, pojašnjavaju. 

Javne ustanove, napominju, nadležne za upravljanje područjem ekološke mreže te jedinice lokalne samouprave iz članka 1. ove Naredbe, dužne su obavijesti na oglasnoj ploči ili svojoj  mrežnoj stranici vlasnike i/ili posjednike zemljišta na području svoje nadležnosti o provedbi Naredbe, kao i o tome izvijestiti Ministarstvo pisanim putem.       

Također, vlasnik i/ili posjednik zemljišta dužan je omogućiti pristup izvršitelju na svoje zemljište radi uklanjanja vrste, nakon predočenja službene isprave, dok je izvršitelj dužan omogućiti vlasniku i/ili posjedniku zemljišta da nazoči uklanjanju vrste ako to želi.

Troškovi za provedbu ove Naredbe podmirit će se iz projekta LIFE CONTRA Ailanthus – Uspostava kontrole invazivne strane vrste Ailanthus altissima (pajasen) u Hrvatskoj LIFE19 NAT/HR/001070.

"Pravna osoba koja postupi suprotno ovoj Naredbi kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom iz članka 45. stavka 1. točke 2. Zakona o sprječavanju unošenja i širenja stranih te invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima“, navode.

Više o savjetovanju potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 15. srpnja 2021. godine.


Tagovi

Savjetovanje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Ailanthus altissima Uklanjanje Invanzivna vrsta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs