Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carnivora Dinarica
  • 29.08.2018. 15:00

Kreće projekt očuvanja velikih zvijeri - donirat će ograde za sprečavanje šteta, uzgoj pastirskih pasa...

U sklopu projekta će biti izvedeno deset demonstracijskih aktivnosti. Među najvažnijim smatraju se uspostava poljoprivrednih gospodarstava dobre prakse, donacije ograda za sprečavanje šteta, uzgoj pastirskih pasa i druge.

Foto: Pixabay/Free-Photos/Capri23auto
  • 381
  • 29
  • 0

"Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima", puni je naziv projekta Carnivora Dinarica, koji će službeno započeti 01. rujna 2018. godine. Sufinanciranje projekta zajamčeno je u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska.

Projekt vrijedan 2.347.340 € izvodit će se 30 mjeseci, do kraja veljače 2021.godine, a glavna mu je svrha poboljšanje statusa zaštite velikih zvijeri - euroazijskog risa, vuka i medvjeda - u područjima Natura 2000: Javorniki - Snežnik i Notranjski trikotnik u Sloveniji te na području Gorskog kotara i sjeverne Like u Hrvatskoj. 

Na istom prostoru 20 risova, 60 vukova i 700 medvjeda

Projektom je obuhvaćeno prekogranično šumsko područje, jedinstveno u Srednjoj Europi, gdje je na istom prostoru prisutno još oko 20 risova, 60 vukova i 700 medvjeda. Očuvanje njihove dugoročne prisutnosti od iznimnog je značaja za zaštitu biološke raznolikosti i ekosustava prekograničnog područja Slovenije i Hrvatske. S obzirom na dobru povezanost i prohodnost toga prostora upravo je međudržavna suradnja pri tom od ključnog značaja. 

Projekt je usredotočen na tri najvažnija zajednička izazova: poboljšanje strategije i uklanjanje nedostataka u prekograničnom upravljanju velikim zvijerima; smanjenje rizika koji ugrožavaju velike zvijeri, posebno sve veći pritisak od čovjeka (promet, štete na poljoprivredi i fragmentacija staništa), te (ne)razumijevanje uloge velikih zvijeri u ekosustavima.

Samo lani vukovi su u Hrvatskoj usmrtili 2.346 domaćih životinja

Carnivora Dinarica u usporedbi s prethodnim projektima tematiku prvi puta obrađuje sistematično i sveobuhvatno, u skladu s nacionalnim i EU politikama, a posebno u prijenosu znanja od istraživačkih partnera prema lokalnoj praksi. Mjere će osigurati prenosivost i održivost i nakon završetka projekta.

Očekivani rezultati projekta uključuju poboljšanu prekograničnu zaštitu i upravljanje velikim zvijerima kroz usklađivanje metodologija za praćenje populacija vuka i risa, bolje razumijevanje prijetnji za povezanost staništa, bolje razumijevanje ekosustava velikih zvijeri kao rezultat bolje suradnje
institucija obiju zemalja.

Demonstracijske aktivnosti uključuju i poljoprivrednike

Posebna pažnja će se obratiti na smanjenje rizika koji ugrožavaju očuvanje velikih zvijeri. U tu će se svrhu izvesti deset demonstracijskih aktivnosti. Među najvažnijim smatraju se uspostava poljoprivrednih gospodarstava dobre prakse, donacije ograda za sprečavanje šteta, uzgoj pastirskih pasa, postavljanje dinamične signalizacije na prometnicama radi sprečavanja stradavanja u prometu, izgradnja nastambe za napuštene mladunce risa u NP Risnjak, postavljanje spremnika za otpad "otpornih" na medvjede, provođenje mjera za usmjeravanje posjeta na području NP Risnjak, Snežnika i dijelu Kupe te osnivanje centra za usmjeravanje i podizanje svijesti o velikim zvijerima u Pivki, tzv. "Zvjerinjak".

Slijedi opsežna komunikacijska kampanja

Važan dio aktivnosti posvećen je radu s ljudima s ciljem poboljšanja vještina, znanja i svijesti o važnosti velikih zvjeri i načinima suživota s njima. To će se postići kroz opsežnu komunikacijsku kampanju i obuku nacionalnih i lokalnih dionika i drugih zainteresiranih strana na projektnom području.

Vodeći partner projekta je Univerza u Ljubljani - Biotehnološki fakultet. Slovenski projektni partneri su Zavod za gozdove Slovenije i Općina Pivka. Na hrvatskoj strani u projektu sudjeluju Sveučilište u Zagrebu – Veterinarski fakultet, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, WWF Adria - svjetska
organizacija za zaštitu prirode, grad Vrbovsko i Primorsko-goranska županija. U projektu će sudjelovati i pridruženi partneri. To su Javna ustanova Priroda (Primorsko-goranska županija), Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i NINA Norsk Institut for naturforskning (Norveški institut za istraživanje prirode).


Tagovi

Carnivora Dinarica Očuvanje zvijeri Velike zvijeri Sprječavanje štete Pastirski psi Natura 2000


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]