Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.01.2009.

Krave lutalice s Biokova uništavaju nasade

POLJOPRIVREDNICI IZ MAKARSKOG ZALEĐA TRPE ŠTETE OD STADA NEPOZNATIH VLASNIKA

  • 586
  • 26
  • 0

Vlasnici polja, vrtača, vinograda i voćnjaka u biokovskim selima Kozici, Miočevićima, Šošićima, u zaleđu Makarskog primorja, dugi niz godina su suočeni s problemom “ničijih” krava, koje im uništavaju sve nasade.

Vozači na cesti Makarska-Vrgorac u stalnoj su opasnosti od njihova izlijetanja na put, a tijekom prošle godine zabilježena su četiri sudara u kojima su stradala vozila i stoka.

Budući da na ušima nisu zatečene zakonom obvezne markice, nijedna služba, od policije do Državnog odvjetništva, nije uspjela doznati tko je vlasnik stoke koju uzgaja na tuđi račun, puštajući je protivno svim propisima, da bez kontrole hoda, živi i snalazi se za hranu po vrletima Biokova.

Miočevićima i Šošićima trud pojedu tuđe krave

Nakon što su im nedavno izgazili prekopana polja, praveći zbog natopljene zemlje pola metra duboke rupe, 13 vlasnika poljoprivrednih površina starije životne dobi, Jadranko Miočević, Mirko Šošić, Grgo Bokšić, Jure Miočević, Berisav Ravlić, Mate Miočević, Živko Šošić, Dinka Miočević, Dražen Miočević, Mate Šošić, Boris Šošić, Bore Miočević i Ante Miočević, uputili su otvoreno pismo javnosti i državnim tijelima.

Žale se kako su ostali osamljeni u biokovskim mjestima te velikim naporima na tradicionalan način nastoje proizvoditi i uzgajati kvalitetno mlijeko, sir, kukuruz, višnje, krumpir, orahe, lozu, koji urod im onda unište “ničije” krave.

Pisma ministarstvima, uredu Predsjednika i svim ostalim službama, kao i praćenje problema u medijima, nisu imali nikakav učinak. U policiji uvijek odgovaraju da ne znaju čija stoka pravi štetu, kažu poljoprivrednici. Isto je završila i kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Zaključili su da je posrijedi sprega pojedinih službi i vlasnika krava. Zato upućuju javni poziv službama Republike Hrvatske da djeluju i zaštite pravo vlasništva.

Od policije se zahtijeva češća ophodnja na Biokovu i da se obrade s pozornošću njihove kaznene prijave, a inspekcijske službe da vrše nadzor. Kada je prošle godine bio aktualan problem stoke na Biokovu, najčešće spominjano ime je Ćire Hrstića, prije dvije godine tuženog zbog sumnje da je ubio više od 200 sitnih grla stoke, trovao je i krao. Međutim, službeno mu ništa nije dokazano. U izjavama ljudi su govorili da ga se boje.

ana dragičević / epeha


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko je ono pričao da će biti još lijepih dana?
Prevarili ste me!
Prizori iz malog Agroklubovog vrta.