Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 22.01.2022. 07:30

Kraće vrijeme transporta, kamere, poštivanje EU standarda - što EP traži za dobrobiti životinja?

EU parlamentarci pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da pojačaju svoje napore u poštivanju dobrobiti životinja tijekom prijevoza, ažuriraju pravila i imenuju povjerenika odgovornog za njihovu dobrobit.

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 372
  • 52
  • 0

Nizozemski stočari koji budu od 1. veljače prevozili visoko steonu ili tek nedavno oteljenu kravu na klanje riskirat će odlazak na sud, upozorila je tamošnja uprava za sigurnost hrane (NVWA), navodi Nieuweoogst

U toj je zemlji do sada takva praksa smatrana prekršajem za koju je stočar dobio tek opomenu ili administrativnu kaznu. No, mjere se pooštravaju od prvog dana veljače. Također, tamošnja Uredba o prijevozu sadrži niz specifičnih situacija koje se tiču ozlijeđenih, slabih i bolesnih životinja koje se ne smiju prevoziti. 

Dakle, krave koje su prošle više od 90 posto gravidnosti ili su se otelile prije manje od osam dana smatraju se nesposobnim za transport, čak i za kratka putovanja. Oni koji se ogriješe o taj zakon, počinit će kazneno djelo okrutnosti prema životinjama. 

Čini se kako bi ovakva, i još stroža praksa mogla biti provođena i u drugim zemaljama članicama Europske unije. 

Odrazit će se na sve u stočarstvu

Naime, dobrobit životinja jedna je od ključnih stavki strategije "Od polja do stola", a jučer su zastupnici Europskog parlamenta raspravljali i glasovali o tome kako ju poboljšati upravo tijekom prijevoza, ali i učinkovitije kontrolirati izvoz živih i ograničiti prijevoz mladih životinja, što će imati velikog utjecaja na stočare i sve u lancu ove grane poljoprivredne proizvodnje, prerade, trgovine i transporta životinja. 

Ova će odluka utjecati na sve karike u lancu (Foto: Depositphotos/adwo@hotmail.com)

Na plenarnoj su sjednici usvojili preporuke s 557 glasova za, 55 protiv i 78 suzdržanih.

Naša zastupnica Sunčana Glavak u raspravi je istaknula da brojne znanstvene studije potvrđuju poveznicu između izloženosti stresu koji životinje prolaze prilikom transporta i kvalitete proizvoda koje od njih dobivamo, prvenstveno mesa. Podsjetila je da se, osim zbog prehrambenih razloga, životinje prevoze i u svrhu trgovanja, tova, uzgoja i rasploda, kao i natjecanja te izložbi.

Moramo biti svjesni gospodarske važnosti stočarstva

Uz to, naglasila je važnost zajedničkog europskog pristupa, poručivši da postojeće europsko zakonodavstvo mora odgovoriti na izazove s kojima se suočava ovaj rastući sektor, no i da je potrebno pronaći ravnotežu te zaštititi i poljoprivrednike.

"Moramo biti svjesni gospodarske važnosti stočarstva u regijama EU-a čija geografska uvjetovanost dodatno komplicira već postojeće logističke izazove", istaknula je rekavši da je ključno skratiti lance opskrbe, izgraditi i obnoviti potrebnu infrastrukturu, ojačati legislativu i osigurati njezinu dosljednu primjenu te uskladiti obvezujuće standarde za vozila i plovila koja prevoze žive životinje.

"Zalažem se za kvalitetan zakonodavni okvir čija će provedba jamčiti dobrobit životinja, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda", dodala je.

Naime, zastupnicisu pozvali Komisiju i zemlje EU-a da pojačaju svoje napore u poštivanju dobrobiti životinja tijekom prijevoza, ažuriraju pravila EU-a i imenuju povjerenika EU-a odgovornog za njihovu dobrobit, a sve nakon što je prije godinu i pol formiran istražni odbor ispitao kršenja pravila EU. 

Što se sve traži?

Vrijeme i udobnost

Vrijeme putovanja domaćih životinja koje idu na klanje ne bi smjelo biti duže od osam sati, a gravidne životinje u posljednjoj trećini trudnoće ne smiju se prevoziti dulje od četiri sata. Neodbijena telad mlađa od četiri tjedna također se ne bi smjela prevoziti osim između farmi na udaljenosti kraćoj od 50 km. 

Zastupnici žele i nadzorne kamere na transportnim vozilima, posebno za utovar i istovar. Nacionalna tijela trebala bi odobriti planove putovanja životinja samo ako se predviđa da će temperatura biti između 5ºC i 30ºC. Osim ovoga parametra, traži se i evidentiranje vlažnosti i razine amonijaka u vozilima. 

Poštivati EU standarde

Parlamentarci kritiziraju kako ne postoji sustav kontrole, za prijevoz u zemlje koje nisu članice EU. Zahtijevaju kontrole za takve pošiljke kako bi im se osigurala hrana i ispravna voda, ali i dovoljno prostora za glavu. Izvoz živih životinja trebao bi biti odobren samo ako je u skladu s europskim standardima dobrobiti životinja.

Životinje nekada proživljavaju horor (Foto: Prijatelji životinja)

Također zagovaraju prijelaz na učinkovitiji i etički sustav koji favorizira transport sjemena ili embrija u odnosu na rasplodnu stoku te trupove i meso u odnosu na životinje koje se voze na klanje. Pozivaju Komisiju da hitno predstavi, najkasnije do 2023., akcijski plan za potporu ovoj tranziciji, uključujući prijedlog o posebnom fondu za smanjenje društveno-ekonomskih učinaka promjena koje je potrebno izvršiti.

Treba misliti i na poljoprivrednike

"Prijevoz živih životinja mora se nastaviti, kako u državama članicama tako i u trećim zemljama, uz poštivanje najviših standarda dobrobiti životinja. To je važno za gospodarstvo EU-a i za financijski opstanak naših poljoprivrednika", komentirao je EU izvjestitelj Daniel Buda. 

Suizvjestiteljica Isabel Carvalhais dodala je da se mora ulagati u bolja rješenja kako bi se smanjila potreba za prijevozom živih životinja. "Međutim, moramo imati na umu društvenu dimenziju onoga što predlažemo i kako će to utjecati na ljude", zaključila je. 


Tagovi

Transport životinja Transport krava Dobrobit životinja EU standard Prijevoz stoke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]