Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 21.12.2020. 12:20

Korona donijela novi trend? U Hrvatskoj rasla prodaja traktora manjih snaga

Možemo reći da je unatoč pandemiji ova godina dobra za prodaju novih traktora iako će se s tim teško složiti zastupnici koji su zabilježili veći pad prodaje svojih brendova, komentira Franjo Dominković

Foto: Renata Prusina
  • 1.080
  • 87
  • 0

Do kraja ove godine broj će novoregistriranih traktora prijeći magičnu brojku od 1.000 prodanih komada, predviđaju u Udruzi prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH u čijem izvješću stoji kako je primjetan pad prodaje novoregistriranih traktora na našem tržištu u odnosu na ista razdoblja lani. Statistika pokazuje kako je u prvih 11 mjeseci ove godine prodano 923 traktora, dok je u istom razdoblju prošle godine prodano 1.653, a 2018. godine 1.114 novih traktora.

"Kod analize ovogodišnje prodaje treba lanjske brojke umanjiti za novoregistrirane Belarus traktore koji nisu završili u Hrvatskoj!“, kaže Franjo Dominković dipl. oec., direktor tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina d.o.o. i dopredsjednik Udruge.

Ne ubrajajući Belarus traktore lani prodana 1.074 

U ovakvoj računici prošle je godine na hrvatskom tržištu prodano 1.074 traktora odnosno prodaja je u istom razdoblju ove godine pala za 14%. Istom je analizom 2018. godine prodano 857 traktora što je razlikom od 66 traktora 7,7% manje novoregistriranih traktora nego ove godine.

Gdje su danas novi Belarus traktori koji su prošle godine prvi put registrirani u RH?

"Možemo reći da je unatoč koroni ova godina dobra za prodaju naših traktora u Hrvatskoj iako će se s tim teško složiti zastupnici koji su zabilježili veći pad prodaje svojih brendova“, komentira Dominković misleći pri tome na statističke pokazatelje prodaje brendova koji su do sada uvijek bili na čelu tablice kao što su John Deere (prodaja s 209 pala na 109 kom), Deutz (s 96 na 57), Lamborghini (sa 100 na 61) ili Valtra (s 27 na 11 komada).

Da nije sve s negativnim predznakom u kategoriji traktora veće snage pokazuje rast prodaje Claasa (sa 56 na 72).

"Više je razloga za pad prodaje nekih brendova kao što je isto više razloga dovelo do povećanja prodaje drugih. U svakom slučaju, porast prodaje traktora bilježi se kod onih manjih snaga“, kaže Dominković navodeći kao primjer Carraro (s 43 na 73), Ferrari (s 18 na 30) ili Sonaliku (s 14 na 21), a od domaćih proizvođača Hittner koji je u prvih 11 mjeseci povećao prodaju na 33 komada, te Labinprogres na čak 16 komada nakon što je u istom razdoblju prošle godine prodao samo jedan traktor.

Krajem godine vidjet će se stanje kod rabljenih traktora 

"Vjerojatno je razlog tomu ukidanje potpore za nabavu rabljenih traktora za male i mlade poljoprivrednike!? Vidjet ćemo krajem godine kolika je promjena u 2020. kod rabljenih traktora!“, zaključuje na kraju Franjo Dominković.

Prodaju traktora od 2005. do 2020. pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Franjo Dominković Udruga prodavatelja Mehanizacija


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.